Армията на Израел е открила документи и други материали в тунел в ивицата Газа, показващи преките връзки и координация на "Хамас" с Иран. Това твърди говорителят на Израелските отбранителни сили (ИОС) контраадмирал Даниел Хагари, цитиран от "Таймс ъф Израел".

"Намерихме официални документи на "Хамас" от 2020 г., включително подробности за средствата, прехвърлени от Иран към "Хамас" и Яхя Синвар между 2014 г. и 2020 г.", посочи той и допълни, че Техеран е превел над 150 милиона долара на палестинската групировка.

"Това е още един пример за това как Иран изнася терор в Близкия изток. Това е глобален проблем", подчерта Хагари.

Израел: Иран финансира "Хамас"

Израел: Иран финансира "Хамас"

Нови обвинения към Техеран

Той заяви, че информацията от разузнаването се предоставя на съюзниците на Израел, за да бъде проверена.

Хагари посочи и че в същия подземен комплекс военните са намерили сейф и допълнителни чанти с повече от 20 милиона шекела (5,5 милиона долара) в брой.

По негови думи армията е открила още милиони долари в обекти на "Хамас" в ивицата Газа.

На снимки, публикувани от ИОС, няколко плика с пари са адресирани до Синвар.

Напрежението в Близкия изток избухна на 7 октомври, след като бойци от "Хамас" предприеха изненадваща атака срещу Израел, като убиха много жители на кибуците близо до границата с Газа и отвлякоха над 200 израелци, включително жени, деца и възрастни хора.

"Хамас" твърди, че нападението е в отговор на агресивните действия на израелските власти срещу джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Стария град на Йерусалим.

Впоследствие Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна бомбардировки срещу анклава и някои райони в Ливан и Сирия и предприе сухопътна операция срещу "Хамас".

Иран: "Хамас" и "Хизбула" могат лесно да си набавят оръжия от Украйна

Иран: "Хамас" и "Хизбула" могат лесно да си набавят оръжия от Украйна

На черния пазар