Ливанската шиитска организация "Хизбула" и базираното в Газа радикално палестинско движение "Хамас" могат лесно да си набавят каквото и да е оръжие, от което се нуждаят, от Украйна чрез незаконни покупки. Това заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян, цитиран от ТАСС.

"В миналото - ще бъда абсолютно откровен с Вас - ние предоставяхме всякакъв вид подкрепа на "Хизбула", "Хамас" и "Ислямски джихад", като вземахме предвид както международното право, така и условията за конфронтация с окупатора (Израел - б.р.)", посочи той на форум в Доха в отговор на въпрос относно подкрепата на Техеран за тези организации.

"Ако ме питате откъде могат да се снабдят с оръжие, то един от черните пазари, откъдето могат да го набавят, е Украйна. Много лесно, без особени усилия те могат да получат каквото им трябва в Украйна", подчерта иранският първи дипломат.

Терористите от "Хамас" вероятно са използвали севернокорейски оръжия

Терористите от "Хамас" вероятно са използвали севернокорейски оръжия

Северна Корея отрече да е продавала оръжие на терористичната групировка

По негови думи "Хизбула" и "Хамас" в момента "могат да произвеждат необходимите оръжия" сами.

Напрежението в Близкия изток избухна на 7 октомври, след като бойци от "Хамас" предприеха изненадваща атака срещу Израел, като убиха много жители на кибуците близо до границата с Газа и отвлякоха над 200 израелци, включително жени, деца и възрастни хора.

"Хамас" твърди, че нападението е в отговор на агресивните действия на израелските власти срещу джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Стария град на Йерусалим.

Впоследствие Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна бомбардировки срещу анклава и някои райони в Ливан и Сирия и предприе сухопътна операция срещу "Хамас".

Израелската армия откри един от най-големите тайници на оръжия в Газа

Израелската армия откри един от най-големите тайници на оръжия в Газа

Боевете в южната част на Газа продължават интензивност