В сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази надежди за сделка за освобождаване на израелци, отвлечени от Хамас, в замяна на продължителна пауза във войната в Газа, предава Ройтерс.

"Има много работа за вършене, но ние сме много фокусирани върху тази работа и се надяваме да успеем да възобновим освобождаването на заложници, което беше прекъснато", каза Блинкън пред репортери в началото на срещата си в Йерусалим с израелския президент Исак Херцог.

Висшият американски дипломат по-рано се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и обсъди предложението на Хамас за прекратяване на огъня в отговор на инициатива, изготвена от американски и израелски шпионски шефове и предадена на въоръжените групировки миналата седмица от катарски и египетски посредници.

Други израелски официални лица като министъра на отбраната Йоав Галант и директора на Мосад Дейвид Барнеа също присъстваха на срещата, според видео от началото на срещата, публикувано от офиса на Нетаняху.

Първият американски дипломат провежда интензивна дипломация, обикаляйки Близкия изток във вторник в петото си посещение в региона след смъртоносната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври и се срещна с лидерите на Египет и Катар, две държави, посредници в преговорите за заложници с Хамас.

Блинкън и други високопоставени служители на САЩ виждат осигуряването на сделка за освобождаване на останалите заложници в замяна на продължителна пауза във войната Израел-Хамас като най-добрия път напред за преговори за постигане на по-широка интеграция на Израел в региона, включително нормализиране за връзките си със Саудитска Арабия.

Разговори за структурата на Газа, когато войната приключи, как палестинската власт - която упражнява ограничено самоуправление в някои райони на окупирания Западен бряг - трябва да бъде реформирана, за да може евентуално да управлява гъсто населения анклав и идентифициране на пътя за създаване на палестинска държава са променливи в едно и също уравнение, според американски служители.

Саудитска Арабия изключва дипломатически отношения с Израел без независима палестинска държава

Саудитска Арабия изключва дипломатически отношения с Израел без независима палестинска държава

Рияд запазва твърдата си позиция по палестинския въпрос