Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства обявената в петък от президента на САЩ Джо Байдън пътна карта за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в ивицата Газа.

"Станахме свидетели на твърде много страдания и разрушения в Газа. Време е да спрем.

Приветствам инициативата на президента на САЩ Джо Байдън и насърчавам всички страни да се възползват от тази възможност за прекратяване на огъня, освобождаване на всички заложници, гарантиран безпрепятствен хуманитарен достъп и в крайна сметка за постигане на траен мир в Близкия изток", написа Антониу Гутериш в социалната мрежа X.

По-рано говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви в изявление, че Гутериш "силно се надява" предложението на Байдън да доведе до "траен мир".

"В продължение на месеци генералният секретар настоява за прекратяване на огъня, пълен и неограничен хуманитарен достъп, както и за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, държани в Газа", каза Дюжарик.

Байдън заяви по-рано, че Израел е представил на палестинската съпротивителна групировка Хамас триетапно споразумение, което ще сложи край на военните действия в обсадената ивица Газа и ще осигури освобождаването на заложниците, държани в крайбрежния анклав.

Байдън: Израел предлага ново 6-седмично примирие на Хамас

Байдън: Израел предлага ново 6-седмично примирие на Хамас

Новият план също имал 3 фази

Президентът на САЩ призова Хамас да приеме сделката и призова израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да удържи натиска на членовете на управляващата му коалиция, които се противопоставят на плана.

Повече от 36 000 палестинци са убити в Газа, откакто Израел започна нападението си преди близо осем месеца. По-голямата част от загиналите са жени и деца, а над 82 000 други са ранени, по данни на местните здравни власти.