Израелските сили убиха най-малко 12 палестинци при въздушен удар сутринта над Рафах в южната част на Газа в четвъртък, докато боевете бушуват в няколко други района на крайбрежния анклав, съобщиха медици от Газа, цитирани от "Ройтерс".

Израел продължи с офанзивата си срещу Рафах ден след като заяви, че силите му са поели контрола над буферна зона по протежение на близката граница между Ивицата Газа и Египет, което му дава ефективна власт над цялата сухопътна граница на Газа.

Израел казва, че превземането на буферната зона е отрязало маршрут, използван от "Хамас" за контрабанден внос на оръжия в Газа по време на повече от седем месеца война, което опустоши голяма част от територията и породи опасения от глад.

Медицински източници от Газа казаха, че 12-те палестинци, които според тях са цивилни, са били убити, а неопределен брой други са били ранени при израелски въздушен удар, докато са се опитвали да извадят тялото на цивилен в центъра на Рафах.

Друг палестински цивилен беше убит при въздушен удар срещу бежанския лагер Ал-Шати западно от град Газа в северната част на гъсто населения анклав, казаха медиците.

Израел съобщи за сблъсъци в южната, централната и северната част на Газа, но не коментира съобщените смъртни случаи в Рафах, където стотици хиляди разселени палестинци намериха убежище по-рано по време на войната.

Израел продължи с нападенията срещу Рафах въпреки заповедта на Международния съд (МНС) да спре атаките си. Израелските сили твърдят, че се опитват да изкоренят бойците на "Хамас" и да спасят задържаните там заложници, а Международният съд също призова за освобождаването на заложници, държани в Газа от "Хамас".

Повече от 36 000 палестинци са били убити във въздушната и сухопътната война на Израел в Газа, като 53 от тях са били убити през последните 24 часа, съобщи министерството на здравеопазването на управлявания от Хамас анклав.

Двама израелски войници убити при нападение с автомобил в Западния бряг

Двама израелски войници убити при нападение с автомобил в Западния бряг

Продължава насилието в тази палестинска територия