Израелските военни съобщиха в сряда, че са поели контрол над стратегическа зона по границата между Газа и Египет, известна като Филаделфийския коридор, съобщава BBC.

Там са открити около 20 тунела, използвани от "Хамас" за контрабанда на оръжия в Газа, е заявил говорител на Израелските отбранителни сили. 

Египетската телевизия цитира източници, отричащи това, като обвини Израел, че се опитва да оправдае военната си операция в южния град Газа Рафах.

Съобщението идва в период на повишено напрежение с Египет.

"През последните дни войските установиха оперативен контрол върху Филаделфийския коридор, на границата между Египет и Рафах", каза в сряда говорителят контраадмирал Даниел Хагари.

Той описа коридора като "спасителен пояс" за "Хамас", през който групировката "редовно пренася контрабандно оръжия в ивицата Газа".

Той каза, че войските "разследват и неутрализират" тунели, открити в района.

Хагари по-късно каза на брифинг с репортери, че не може да бъде сигурен, че всички тунели преминават в Египет, съобщи New York Times.

Филаделфийският коридор е буферна зона, широка само около 100 м на части, която минава по протежение на страната на Газа на 13-километровата граница с Египет.

Байдън не вижда проблем с офанзивата на Израел в Рафах, военната помощ ще продължи

Байдън не вижда проблем с офанзивата на Израел в Рафах, военната помощ ще продължи

Скорошните смъртни случаи в Рафах не представляват голяма сухопътна операция там, заяви Джон Кърби

По-рано Египет заяви, че е унищожил трансгранични тунели, правейки контрабандата на оръжия невъзможна.

А египетски източник на "високо ниво", цитиран от Al-Qahera News, обвини Израел, че "използва тези твърдения, за да оправдае продължаването на операцията срещу палестинския град Рафа и удължаването на войната за политически цели".

Припомнямр, че Израел настоява, че трябва да вземе Рафах, за да постигне победа във войната, предизвикана от безпрецедентната атака на "Хамас" срещу страната на 7 октомври, по време на която бяха убити около 1200 души, а други 252 бяха взети за заложници.

Най-малко 36 170 души са били убити в Газа от началото на конфликта, според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването.

Напрежението между Египет и Израел се засили, откакто израелските сили поеха контрола над страната на Газа на ГКПП Рафах преди три седмици като част от офанзивата им срещу "Хамас".

По-рано тази седмица египетски войник беше убит при инцидент с участието на египетски и израелски войски в граничната зона близо до Рафах.

Египет е силен поддръжник на палестинците и осъди военната кампания на Израел в Газа и убийството на хиляди цивилни от Израел във войната.

Подобно на Израел, Египет поддържа блокада на границата си с Газа, откакто "Хамас" дойде на власт през 2006 г. 

САЩ загрижени от удара в Рафах

САЩ загрижени от удара в Рафах

Настоява се Израел да проведе разследване

Египет обаче поддържа отворени канали с "Хамас" и действа като посредник в непреки преговори между Израел и групировката. Целта е да се опита да постигне споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на израелските заложници, държани от "Хамас" в Газа.