"Хамас" вероятно няма да бъде напълно победен още седем месеца, каза съветникът по националната сигурност на Израел, подчертавайки трудностите, които страната изпитва при смазването на ислямистката групировка в Газа, пише The Jerusalem Post.

"Имаме още седем месеца битка, за да задълбочим постижението и да постигнем това, което определяме като унищожаване на правителствения и военния капацитет на "Хамас" и Ислямския джихад", каза Цачи Ханегби в сряда в интервю за държавното радио Kan.

Ханегби повтори, че войната в Газа е "оправдана" и "необходима" за Израел, за да запази сигурността си.

Той също отбеляза, че израелската армия сега контролира 75% от коридора Филаделфия , който е дълъг приблизително 13 километра и е разположен по протежение на южната граница на Газа с Египет. 

Генералният директор на Форума за отбрана и сигурност на Израел (IDSF) Амир Авиви каза в обширно интервю за Maariv, че Израел трябва да унищожи Рафах "докрай" и да поеме отговорност за хуманитарната помощ след това, за да може войната да се прекрати в рамките на два месеца.

"Ето защо ние трябва да влезем в него със самолети, артилерия и танкове и трябва да го победим, защото сме в решаващ момент. Ако унищожим Рафах докрай и поемем отговорността за хуманитарната помощ, можем да прекратим войната в рамките на два месеца."

Израел е обвинен в "геноцид" в Международния съд (МНС), който в последното си решение нареди на Тел Авив незабавно да спре операцията си в Рафах.

Въпреки международното недоволство и призива на МНС на 24 май за спиране на атаките срещу град Рафах в южната част на Газа, Израел продължава атаките си срещу града, където над един милион палестинци са потърсили убежище от войната.

Администрацията на Байдън заяви във вторник, че следи отблизо разследването на смъртоносен израелски въздушен удар, но че скорошните смъртни случаи в Рафах не представляват голяма сухопътна операция там.

Байдън не вижда проблем с офанзивата на Израел в Рафах, военната помощ ще продължи

Байдън не вижда проблем с офанзивата на Израел в Рафах, военната помощ ще продължи

Скорошните смъртни случаи в Рафах не представляват голяма сухопътна операция там, заяви Джон Кърби