Ислямистката терористична организация "Хамас" иска да разгледа плана за споразумение за Газа, представен от президента на САЩ Джо Байдън. Говорителят на "Хамас" Осама Хамдан, който се намира в Ливан, заяви по ливанската телевизия, че предложението на Байдън е "благоприятно".

В петък Байдън изненадващо представи подробности за проектоплана, който според американското правителство е бил съгласуван с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.

След това трите посреднически държави призоваха Израел и "Хамас" да постигнат споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа. Говорителят на "Хамас" заяви, че планът първо ще бъде разгледан внимателно, за да може да се реагира, като все още не е получил писмен вариант на предложението, представено от Байдън.

Нетаняху: Няма да има постоянно примирие, докато условията ни не са изпълнени

Нетаняху: Няма да има постоянно примирие, докато условията ни не са изпълнени

Условията на Израел за прекратяване на войната не са се променили

Планът, представен от Байдън, съдържа три етапа: Първият предвижда пълно и неограничено прекратяване на огъня за срок от шест седмици и изтегляне на израелските сили от всички гъсто населени райони в Газа. Освобождаване на определена група заложници, включително жени, възрастни хора и ранени. В замяна на това ще бъдат освободени стотици палестинци, лишени от свобода в Израел. На втория етап сраженията ще бъдат прекратени окончателно и останалите заложници ще бъдат освободени. Последният етап предвижда да започне възстановяването на ивицата Газа.

ООН приветства мирната инициатива на Джо Байдън за Газа

ООН приветства мирната инициатива на Джо Байдън за Газа

Надежда за мир в Близкия изток