Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, предложено от президента на САЩ Джо Байдън, потвърди помощник на премиера Бенямин Нетаняху в неделя. Офир Фалк, главен съветник по външна политика на Нетаняху, заяви пред британския вестник "Сънди Таймс", че предложението на Байдън е "сделка, с която се съгласихме - не е добра сделка, но искаме освобождаването на всички заложници".

Фалк добави, че има много подробности, които трябва да бъдат уточнени, и че условията на Израел, включително "освобождаването на заложниците и унищожаването на Хамас като геноцидна терористична организация", не са се променили.

Президентът Байдън представи тройнофазен план за прекратяване на войната, който включва примирие и връщане на някои заложници, последвано от преговори за дългосрочно прекратяване на военните действия и освобождаване на останалите заложници.

Хамас е дал предварителна подкрепа за инициативата на Байдън, като старшият представител на Хамас Осама Хамдан заяви пред "Ал Джазира", че "речта на Байдън включва положителни идеи, но искаме те да се реализират в рамките на цялостно споразумение, което да отговаря на нашите искания".

Израелските власти обаче са отхвърлили исканията на Хамас за гарантирано прекратяване на офанзивата в Газа и свободно движение на палестинците, като ги определят като връщане към ситуацията преди 7 октомври, когато Хамас управляваше Газа.

След нападението на Хамас на 7 октомври, при което бяха убити 1,200 души и взети над 250 заложници, Израел започна масирана офанзива, при която според медицински представители в Газа са загинали над 36,000 палестинци. Израел съобщава, че 290 негови войници са загинали в сраженията.

САЩ, Египет и Катар призовават Израел да приеме плана за мир в Газа

САЩ, Египет и Катар призовават Израел да приеме плана за мир в Газа

Израел обаче заяви, че няма да има официален край на войната, докато "Хамас" е на власт