Съвместното заключително изявление на срещата на върха в Швейцария няма да включва искане за изтегляне на руските войски, съобщават ТАСС и NHK.

Твърди се, че причината е позицията на редица държави, които отдават голямо значение на отношенията си с Русия.

Проектодокументът ще включва само три от десетте точки от плана за мир на украинския лидер Волидимир Зеленски.

Очаква се окончателното изявление да отразява въпроса за сигурността на атомните електроцентрали и продоволствената сигурност, освобождаването на пленниците и връщането на деца, за които Русия е обвинена в отвличане, въпреки че многократно е отричала тези твърдения.

Швейцария изключва мирно споразумение след срещата на върха за Украйна

Швейцария изключва мирно споразумение след срещата на върха за Украйна

Берн очаква преговори с Русия на последваща конференция

В документа се подчертава и че е необходимо участие на всички страни, за да се постигне мир; откроява се и значимостта на участието на Москва в дискусиите по този въпрос.

Дипломатически източник на NHK обясни липсата на клаузи, за които Киев настоява, с позицията на редица развиващи се страни от Азия и Близкия изток, които отдават голямо значение на отношенията си с Русия.

Зеленски постави за свой приоритет постигането на съгласие с всички участници в срещата в Швейцария и формулирането на съвместно изявление.

Срещата ще се състои на 15-16 юни и се очаква на нея да присъстват представители на общо 90 държави и международни организации.

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

Какво се очаква от срещата на върха за мир?