Съветът за сигурност на ООН трябва да направи всичко възможно, за да намали риска от опасни инциденти в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна. Това каза в понеделник директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в своя реч, съобщават от Агенцията.

"Оказахме се опасно близо до ядрена катастрофа и днес трябва да направите всичко възможно, за да сведете до минимум риска от инциденти", каза той по време на реч в Съвета за сигурност на ООН, коментирайки последните атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала с помощта на дронове.

Гроси приветства факта, че всичките шест реактора на ЯЕЦ сега са в режим на студено спиране.

"Рискът от ядрен инцидент обаче все още е много реален", добави той.

МААЕ натъртва: Атакуването на ядрена централа е абсолютно забранено

МААЕ натъртва: Атакуването на ядрена централа е абсолютно забранено

Ядреният надзорен орган на ООн заседава извънредно заради ударите по Запорожката АЕЦ

Гроси припомни някои основни принципи, които не трябва да бъдат нарушавани:

1. Не трябва да има никаква атака от или срещу централата, по-специално насочена към реакторите, хранилището за отработено гориво, друга критична инфраструктура или персонал;

2. АЕЦ не трябва да се използва като склад или база за тежки оръжия (т.е. ракетни установки за залпов огън, артилерийски системи и боеприпаси и танкове) или военен персонал, който може да бъде използван за нападение от централата;

3. Захранването извън площадката на централата не трябва да бъде излагано на риск. За тази цел трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че захранването извън площадката остава достъпно и сигурно по всяко време;

4. Всички конструкции, системи и компоненти, които са от съществено значение за безопасната и сигурна експлоатация на ЯЕЦ, трябва да бъдат защитени от атаки или саботажни действия.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Станцията не произвежда електроенергия от 11 септември 2022 г. Сега всичките шест реактора на Запорожката АЕЦ са в режим на студено спиране.

Русия се надява обстрелът срещу Запорожката АЕЦ да спре

Русия се надява обстрелът срещу Запорожката АЕЦ да спре

След извънредното заседание на МААЕ по темата

Припомняме, че миналата седмица Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, след като дронове атакуваха атомната електроцентрала, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. Тогава МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.