Ударът по Запорожката атомна електроцентрала рискува да измени войната в Украйна. Това заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението си той направи по време на извънредното заседание на Управителния съвет на МААЕ.

По негови думи "най-скорошните атаки" са показали "остър последователен момент в тази война".

Гроси подчерта колко е важно лицата, вземащи военни решения, да се придържат към петте конкретни принципа на МААЕ за защита на ядрената безопасност и призова световната общност да се стреми към деескалация на настоящата тежка ситуация.

Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ

Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ

Само минути след напускането на представители на МААЕ

"Атакуването на атомна електроцентрала е абсолютно забранено. Атакуването на Запорожката АЕЦ означава застрашаване на ядрената безопасност. Сред тези, които могат да бъдат засегнати най-пряко, са хората, които работят в централата, и експертите на МААЕ", предупреди той.

Вчера стана ясно, че Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия ще проведе извънредно заседание по искане на Русия за обсъждане на атаките срещу Запорожката АЕЦ.

Също вчера Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, след като и в неделя дронове атакуваха атомната електроцентрала - най-голямата в Европа, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. Тогава МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.

Русия нарече украинската атака срещу Запорожката АЕЦ "опасна провокация"

Русия нарече украинската атака срещу Запорожката АЕЦ "опасна провокация"

Киевският режим продължавал терористичната си дейност