Атаките на украинската армия срещу Запорожката АЕЦ са много опасна провокация. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Това е много опасна провокация. Служителите на МААЕ, които са на място, са имали възможността да станат свидетели на тези атаки. Това е много опасна тактика, която има много лоши последици в дългосрочен план. Киевският режим, за съжаление, продължава своята терористична дейност", подчерта той.

Русия твърди, че в неделя Украйна три пъти е нанесла удари срещу контролираната от руските сили Запорожка атомна електроцентрала и поиска от Запада да отговори. На свой ред Киев отрича да стои зад атаките.

Украйна отрича участие в атаките срещу Запорожката АЕЦ

Украйна отрича участие в атаките срещу Запорожката АЕЦ

Киев обвинява Русия за "симулативни обстрели"

По данни на МААЕ през последните 19 месеца осем пъти централата е претърпяла пълна загуба на външно захранване, поради което се е наложило използването на аварийни дизелови генератори.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси също съобщи за взрив на дрон на територията на централата, но не уточни коя страна на конфликта го е изстреляла.

Впоследствие той докладва за най-малко три директни удара по основните защитни конструкции на реактор на централата, като нарече атаките безразсъдни и значително увеличаващи риска от голяма ядрена авария.

По данни на МААЕ през последните 19 месеца централата е претърпяла пълна загуба на външно захранване, поради което се е наложило използването на аварийни дизелови генератори.

Русия обвини Украйна в нападение с дронове срещу Запорожката АЕЦ
Обновена

Русия обвини Украйна в нападение с дронове срещу Запорожката АЕЦ

Украйна съобщи за руски обстрел на Запорожие - най-малко трима души са загинали