Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в четвъртък разкритикува решението на Китай да бойкотира мирната конференция за Украйна, която ще се проведе в Швейцария през следващите дни, съобщава ДПА.

"Разочароващо е, че Китай няма да присъства", каза Мишел в четвъртък в кулоарите на срещата на лидерите от Г-7 в Южна Италия.

Китай заяви в края на миналия месец, че няма да участва в мирната конференция, защото не отговаря на изискванията на Пекин, включително участието на Русия.

Зеленски обвини Пекин, че помага на Москва да подкопае срещата, обвинение, което външното министерство на Китай отрече.

Припомняме, че около 40 държавни и правителствени ръководители, заедно с делегации от 90 държави и организации се очаква да присъстват на срещата на върха, която ще се проведе през уикенда.

Държави се отказват в последния момент да участват в срещата за мир в Швейцария

Държави се отказват в последния момент да участват в срещата за мир в Швейцария

Броят на участниците намалява от 93 на 78

Русия не е поканена и отхвърли събитието като западна пропаганда.

Целта на срещата на върха е да подготви почвата за последваща мирна среща на върха с руско участие. Ще бъдат обсъдени и продоволствената сигурност и ядрената безопасност.

По-рано в четвъртък Швейцарският национален център за киберсигурност (NCSC) съобщи за атаки срещу държавни уебсайтове преди срещата на върха.

"Атаките бяха очаквани и се предполага, че са във връзка със срещата на върха. Те доведоха до незначителни прекъсвания, които бяха в определения толеранс. Работата на засегнатите блокове не беше значително засегната", се казва в изявление на NCSC.

Швейцария вижда ръст на кибератаките и дезинформацията преди конференцията за Украйна

Швейцария вижда ръст на кибератаките и дезинформацията преди конференцията за Украйна

Берн не желае конфликти с Москва преди мероприятието

Китай лобира пред правителствата за свой алтернативен мирен план за Украйна, казаха 10 дипломати, като един от тях нарече кампанията на Пекин "фин бойкот" на световната среща в Швейцария.

Не е ясно какво въздействие е оказало лобирането на Китай, но броят на регистрираните участници на срещата на върха в Люцерн е намалял от 107, които според офиса на Зеленски са били потвърдени до началото на юни.