Световните лидери ще се присъединят към президента на Украйна Володимир Зеленски на среща на върха този уикенд, за да обмислят начини за прекратяване на най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война. Русия обаче не е поканена и събитието няма да постигне целта на Киев да изолира Москва, пише "Ройтерс".

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, френският президент Еманюел Макрон и лидерите на Германия, Италия, Великобритания, Канада и Япония са сред тези, които ще присъстват на срещата на 15-16 юни в швейцарския планински курорт Бюргенщок.

Очаква се Индия, която помогна на Москва да преживее шока от икономическите санкции, също да изпрати делегация. Турция и Унгария, които по подобен начин поддържат сърдечни връзки с Русия, ще бъдат представени от своите външни министри.

Въпреки месеците на интензивно украинско лобиране обаче, ще има и отсъстващи - най-вече Китай - ключов потребител на руски петрол и доставчик на стоки, които помагат на Москва да поддържа производствената си база.

"Тази среща вече е резултат", обяви Зеленски в Берлин във вторник, като същевременно призна предизвикателството да се запази международната подкрепа, докато войната продължава вече трета година.

"Обединяването на партньорски и непартньорски държави само по себе си е трудна мисия за Украйна, когато войната не е в първия си месец", посочи той.

На срещата за мир в Швейцария няма да се иска изтегляне на руските войски от Украйна?

На срещата за мир в Швейцария няма да се иска изтегляне на руските войски от Украйна?

Съвместното заключително изявление ще включва само три от десетте точки от плана на Зеленски

В сряда Зеленски посети Саудитска Арабия, за да обсъди подготовката за срещата на върха с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Не стана ясно обаче дали кралството ще изпрати свой представител.

Улрих Шмид, политолог и експерт по Източна Европа в университета в Сен Гален в Швейцария, нарече срещата на върха "тюрлюгювеч", като се има предвид демонстрацията на подкрепа от някои страни и отсъствието на Китай.

"Възниква въпросът: наистина ли е възможен мир?", добави Шмид. "Докато руският президент Владимир Путин е на власт, ще бъде трудно".

"Безполезно"

Русия, която изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари 2022 г., определи идеята за среща на върха, на която не е поканена, като "безполезна".

Москва представя своята "специална военна операция" в Украйна като част от по-широка борба със Запада, който според нея иска да я постави на колене. Киев и Западът пък твърдят, че това са глупости и обвиняват Русия, че води незаконна завоевателна война.

Идеята за среща на върха първоначално илезе на дневен ред, след като Зеленски представи своя мирен план от десет точки в края на 2022 г.

Оттогава имаше поредица от подготвителни срещи.

Изглежда, че предложението набира известна сила, като Китай и някои големи страни от "Глобалния юг" дадоха признаци за интерес на среща в Саудитска Арабия през август миналата година.

Войната в Газа обаче намали инерцията и Москва се опита да подкопае валидността на срещата на върха.

Междувременно Китай, заедно с Бразилия, настояват за отделен мирен план за Украйна, който призовава за участие и на двете воюващи страни. По-рано Москва изрази подкрепата си за усилията на Китай да сложи край на конфликта.

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

Какво се очаква от срещата на върха за мир?

Киев не скри разочарованието си от решението на Китай да пропусне срещата на върха в Швейцария. Зеленски дори обвини Пекин, че помага на Русия да я провали - необичайна критика срещу глобалната суперсила с ненадминато влияние върху Москва.

На бойното поле конференцията идва в труден момент за Украйна. Руските войски, които контролират около 18% от украинската територия, настъпват на изток. Войната причини смъртта на десетки хиляди войници и цивилни, превърна села и градове в руини и прокуди милиони хора.

Предвид тези насрещни ветрове и вкоренените различия между Украйна и Русия, срещата на върха ще избягва териториалните въпроси и ще се фокусира върху части от плана на Зеленски, които са достатъчно обширни, за да бъдат приемливи за повечето, ако не и за всички участници.

Те включват необходимостта от гарантиране на продоволствена сигурност, ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и размяна на пленници.

Държави се отказват в последния момент да участват в срещата за мир в Швейцария

Държави се отказват в последния момент да участват в срещата за мир в Швейцария

Броят на участниците намалява от 93 на 78

Какво следва?

Голяма част от дискусията около срещата на върха в Швейцария беше съсредоточена върху това къде и кога могат да се проведат следващите преговори.

Андрий Йермак, ръководител на кабинета на Зеленски, тази седмица заяви, че "огромен брой" страни вече са проявили интерес. "Търсим възможност на втората среща на върха да поканим и представител на Русия", отбеляза той.

Швейцария иска срещата на върха в Бюргенщок да проправи пътя за "бъдещ мирен процес", в който Русия също да участва.

Конференцията ще се проведе на фона на дипломатическа вълна около Украйна. Тази седмица Зеленски присъства на срещата на върха на Г-7 в Италия и Украйна ще настоява за напредък във финансирането както на срещата на върха на Европейския съюз този месец, така и на срещата на върха на НАТО в началото на юли.

Швейцария се надява, че ще бъде публикувано съвместно изявление в края на срещата - ако може да се постигне консенсус между участниците.

Швейцария изключва мирно споразумение след срещата на върха за Украйна

Швейцария изключва мирно споразумение след срещата на върха за Украйна

Берн очаква преговори с Русия на последваща конференция