Заместник-министърът на външните работи Андрий Сибиха призова Китай да изпрати своя делегация на планираната среща за мир този месец в Швейцария. Това предават от Reuters.

Днес Сибиха се е срещнал с китайският заместник външен министър Сун Уейдонг в Пекин.

"Украинската страна изрази надежди, че участието на Китай в събитието може да бъде добра възможност да направи практически принос за постигането на справедлив и траен мир в Украйна", съобщиха от украинското външно министерство.

По информация на Киев над 100 страни са приели поканата за срещата в Швейцария, където ще бъдат обсъдени разпоредбите на мирен план, очертан от президента Володимир Зеленски за прекратяване на пълномащабната руска инвазия.

Русия приветства отказа на Китай да участва в мирната среща на върха за Украйна

Русия приветства отказа на Китай да участва в мирната среща на върха за Украйна

Песков отново повтори, че провеждането на такова събитие без Русия би било безсмислена загуба на време

Припомняме, че към момента Русия не е получавала покана за участие в срещата на 15 и 16 юни. Досега от Пекин заявяваха, че ще стоят настрана, като смятат присъствието на двете воюващи страни за предпоставка за всякаква съществена мирна конференция.

От Москва определиха срещата без тяхно участие като безсмислена, докато Володимир Зеленски даде обяснение защо не са поканени. Според него Русия ще попречи на процеса.

През май Си Дзинпин и Владимир Путин се споразумяваха за партньорство в редица области. Още преди началото на инвазцията в Украйна  Китай обяви "безгранично" партньорство с Русия, но към момента се представя като неутрален в конфликта.

Допълнително, Пекин представи документ от 12 точки преди повече от година, който изложи общи принципи за прекратяване на войната, който двете воюващи страни приветстваха. Миналата седмица Китай и Бразилия са подписали съвместно изявление, с което призовават за мирни преговори между Русия и Украйна.

Лавров: Китай може да организира мирна конференция, в която да участват Русия и Украйна

Лавров: Китай може да организира мирна конференция, в която да участват Русия и Украйна

Подобен ход ще бъде продължение на усилията на Пекин за разрешаване на украинската криза