Китай смята, че всички усилия трябва да бъдат признати в подкрепа на мерките за мир около войната между Русия и Украйна. Това заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин, цитирана от "Ройтерс".

Тя подчерта, че страната ѝ никога не е "раздухвала огън нито е подхранвала пламъците".

Коментарът ѝ идва, след като украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия и Китай в опит да подкопаят планираната от него среща на върха за глобален мир в Швейцария в средата на юни.

Китай няма да присъства на мирната конференция в Швейцария за Украйна

Китай няма да присъства на мирната конференция в Швейцария за Украйна

Не е изпълнено условието да присъства и Русия

Китай отдава голямо значение на отношенията си с Украйна и остава негов най-голям търговски партньор, заяви Мао и добави, че позицията на Китай относно мирната конференция е много "отворена и прозрачна".

"Вярваме, че можем да получим разбирането и подкрепата на всички страни".

Швейцария се стреми към широка активност от различни части на света за срещата на върха, която Берн се надява, че ще положи основите за мирен процес в Украйна.

Въпреки че Русия и Китай обявиха отношения "без ограничения" само дни преди Москва да започне инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., досега Пекин избягваше да предоставя на Русия действителни оръжия и боеприпаси за военните ѝ усилия.

Русия приветства отказа на Китай да участва в мирната среща на върха за Украйна

Русия приветства отказа на Китай да участва в мирната среща на върха за Украйна

Песков отново повтори, че провеждането на такова събитие без Русия би било безсмислена загуба на време