Кремъл заяви в петък, че Москва подкрепя отказа на Китай да участва в мирната среща на върха за Украйна следващия месец в Швейцария, защото е безполезно да се провежда такова събитие без участието на Русия.

Разговорите бяха свикани по инициатива на украинския президент Зеленски, който каза, че руският президент Владимир Путин не трябва да присъства.

Китай потвърди, че няма да присъства на събитието в Швейцария, казаха пред Ройтерс четири източника, които са пряко запознати с въпроса  по-рано в четвъртък.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че решението на Китай показва, че Пекин разбира, че провеждането на такова събитие без Русия би било безсмислено.

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, но на този етап Русия не е поканена

"Китай от самото начало говори за абсолютната безсмисленост на провеждането на подобни формати без участието на Русия", каза Песков.

"Търсенето на изход от ситуацията в украинския конфликт без участието на Русия е абсолютно нелогично, безполезно и загуба на време."

"Китай заяви това от самото начало и тук в това отношение нашата позиция е абсолютно идентична с тази на Китайската народна република. Ние подкрепяме този подход", добави той.

Русия отчита напредък във всички тактически посоки в Украйна

Русия отчита напредък във всички тактически посоки в Украйна

От началото на годината силите ѝ са превзели 880 кв. км