Руският президент Владимир Путин е отворен за преговори с Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руски медии.

Той обаче подчерта, че всички постигнати споразумения трябва да бъдат одобрени от легитимното правителство на Украйна. Песков посочи, че украинският президент Володимир Зеленски не попада в тази категория и определи всяко потенциално споразумение с него като нелегитимно според украинското законодателство.

Над 90 държави участваха в двудневното събитие в курорта Бюргенщок в Централна Швейцария. Конференцията имаше за цел да обедини световното мнение за това как да се сложи край на 27-месечната руска инвазия.

Русия иска да знае легитимен президент ли е Зеленски, ако ще подписва споразумение с него

Русия иска да знае легитимен президент ли е Зеленски, ако ще подписва споразумение с него

Мандатът на украинския лидер технически изтича по-късно този месец

Русия не беше поканена на конференцията.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че позицията на Киев е взета под внимание в заключителното комюнике от срещата.

Той загатна и че Русия може да участва в бъдеща среща на върха, но отхвърли искането на руския президент Владимир Путин от петък Киев да отстъпи четирите украински области, които Русия е окупирала, и да се откаже от целта си за присъединяване към НАТО.

"Разбира се, ние разбираме прекрасно, че ще дойде време, когато ще трябва да се говори с Русия", отбеляза той. "Но нашата позиция е много ясна: няма да позволим на Русия да говори с езика на ултиматумите, както говори сега".

Путин обяви своя мирен план за Украйна, Киев го отхвърли

Путин обяви своя мирен план за Украйна, Киев го отхвърли

Той иска и премахване на санкциите срещу Русия