Руският президент Владимир Путин, говорейки на среща с ръководството на руското външно министерство, посочи основните условия за започване на мирни преговори с Украйна за прекратяване на конфликта: изтеглянето на украинските войски от цялата територия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област и отказът на Киев да се присъедини към НАТО, съобщава Би Би Си.

"Веднага щом Киев заяви, че е готов и започне реално изтегляне на войските, а също така обяви отказа си да се присъедини към НАТО, ние незабавно ще наредим прекратяване на огъня и ще започнем преговори. Ние гарантираме безопасното изтегляне на украинските части и формирования", каза той (цитиран от РИА Новости).

Той припомни, че, по думите му, всички подробности около извънблоковия статут на Украйна и нейната демилитаризация "са били договорени в Истанбул още през пролетта на 2022 година до най-големи подробности, включително брой танкове".

Както подчерта Путин, не става дума за замразяване на конфликта, а за окончателното му приключване, като увери, че на украинските въоръжени сили ще бъде гарантирано безопасно изтегляне на войските. "Основните споразумения за мирно уреждане трябва да бъдат фиксирани с международни договори; естествено се очаква и премахване на санкциите срещу Русия", добави той.

Путин към Запада: Не можем да променим географията - трябва да работим заедно
Обновена

Путин към Запада: Не можем да променим географията - трябва да работим заедно

Руският лидер призова за нова глобална система за сигурност

Путин каза още, че като част от сделката Русия ще изисква "осигуряване на правата на рускоговорящите" в Украйна.

Путин направи това изявление в навечерието на световната среща на върха в Швейцария, Русия не беше поканена на нея. Въпросът за примирието е в дневния ред на срещата на върха в швейцарския курорт Бюргенщок.

"Тюрлюгювеч" ли ще се окаже срещата за мир в Швейцария?

"Тюрлюгювеч" ли ще се окаже срещата за мир в Швейцария?

Събитието няма да постигне целта на Украйна да изолира Русия

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк нарече инициативата на Путин за разрешаване на конфликта "пълна профанация".

"Няма нови "мирни предложения" от Русия. Лицето Путин озвучи само "стандартния набор на агресора", който вече беше чут многократно. Съдържанието му е доста конкретно, крайно обидно за международното право и абсолютно красноречиво говори за неспособността на сегашното руско ръководство да оцени адекватно реалностите", написа Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, в социалната мрежа X (известна доскоро като Twitter).

Според Подоляк планът на Путин означава предаване на украински територии, отказ от суверенитет, субективност и защита.

А премахването на западните санкции, смята съветникът на президента, ще позволи на Русия да "попълни милитаризираната икономика" и да увеличи "информационните провокации по света".

Китай тихомълком лобира за конкурентен мирен план за Украйна

Китай тихомълком лобира за конкурентен мирен план за Украйна

Пекин се опитва да разубеди развиващите се страни, като казва, че срещата ще удължи войната,