Всички посредници за мирно разрешаване на конфликта в Украйна трябва да имат предвид факта, че пълномощията на Вoлoдимир Зеленски като президент изтичат на 20 май, след което подписването на каквито и да било документи с него губи смисъл.

Това посочи в понеделник постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Важно е тези от вас, които се опитват да положат усилия за разрешаване на украинската криза по дипломатически път, да разберат това. Ние никога не сме се отказвали от дипломацията, за разлика от киевския лидер, който освен това си е забранил законово да преговаря с Русия.", каза Небензя на заседанието на Съвета по сигурността на ООН относно доставките на западно оръжие за Киев. 

Ръководителят на руската дипломатическа мисия също така посочи, че "всички потенциални преговори трябва да се основават на справедливо разглеждане на опасенията за сигурността на Русия и да се основават на новите териториални реалности".

"Без премахване на първопричината за украинския конфликт няма да е възможно да се осигури траен мир, ние сме готови да работим с всички, които споделят тази позиция и които не искат, заедно с колективния Запад и режима на Зеленски, да понасят. отговорност за безсмисленото унищожаване на десетки хиляди украинци, които не искат да продължат военните действия", заключи той.

Русия иска да знае легитимен президент ли е Зеленски, ако ще подписва споразумение с него

Русия иска да знае легитимен президент ли е Зеленски, ако ще подписва споразумение с него

Мандатът на украинския лидер технически изтича по-късно този месец

Зеленски, като ръководител на враждебен режим, е легитимна военна цел за Русия, независимо от въпроса за неговата легитимност след отмяната на изборите.

Това заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

За Русия окончателната загуба на легитимност от псевдопрезидента на бивша Украйна няма да промени нищо. Зеленски вече оглавява политически режим, враждебен на Русия, която води война срещу нас, подчерта той.

По думите му лидерите на държави, които водят война, винаги се считат за легитимна военна цел. Медведев добави, че Володимир Зеленски е военнопрестъпник и официалния му статут не променя нищо.

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Медведев: Зеленски е легитимна военна цел за Русия

Официалният му статут на президент на Украйна не променя нищо

Миналата седмица, руският президент Владимир Путин постави под въпрос политическата легитимност на украинския лидер.

Изказването му беше в отговор на въпрос на пресконференция в Китай относно липсата на планове за провеждане на президентски избори в Украйна в момента.

Военно положение, наложено в Украйна, след като Путин изпрати там десетки хиляди войници през февруари 2022 г., означава, че Зеленски няма да се изправи пред избори, когато мандатът му технически изтече по-късно този месец - нещо, което той и съюзниците му смятат за правилно решение във време на война.

Запитан дали политическата легитимност на Зеленски се превръща в проблем, Путин, който през март беше преизбран за шестгодишен мандат, отвърна, че това е въпрос, който трябва да решат Конституционният съд и политическата система на Украйна.

Той обаче посочи, че въпросът има значение за Русия, защото ако и когато тя подпише някакво споразумение за войната с Украйна в бъдеще, иска да бъде сигурна, че го прави с правилния човек.

"Ако се стигне до подписване на документи, ние трябва да подпишем тези документи в толкова важна област със законните власти", изтъкна Путин.

За преизбирането на самия руски лидер обаче Вашингтон заяви, че не е нито свободно, нито честно - позиция, която Москва отхвърли.