Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев във вторник за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят текущите въпроси в унгарско-украинските отношения, каза говорителят на Орбан.

Посещението на Орбан, отявлен критик на западната военна помощ за Украйна идва само ден, след като Унгария пое председателството на Съвета на ЕС, отбелязва Ройтерс.

"Най-важната тема на разговорите е шансът за мир", каза Берталан Хаваси, пресаташе на Орбан, в отговор по имейл на агенцията, добавяйки, че двамата лидери ще обсъдят и унгарско-украинските двустранни отношения.

Орбан пристигна в Киев на посещение в Украйна за първи път от началото на войната, отбелязва АФП. Унгарският премиер, припомня агенцията, е единственият лидер на ЕС, който поддържа връзки с Русия след нахлуването й в Украйна през 2022 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че посещението му в Киев е свързано с председателството на Будапеща на Европейския съюз.

"Целта на унгарското председателство е да допринесе за решаването на проблемите, пред които е изправен Европейският съюз. Затова първото ми пътуване е до Киев", каза Орбан в изявление във Facebook.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в социалните си мрежи говори за хода на посещението в Киев на унгарския премиер Виктор Орбан.

"Днес ще говорим за това как да осигурим справедлив и траен мир", написа Зеленски.

Той също така благодари на Унгария за участието в Световната среща на върха за мира, която се проведе наскоро в Швейцария.

След разговори със Зеленски Орбан каза, че е призовал украинския лидер да обмисли прекратяване на огъня, което според него може да ускори мирните преговори с Русия.

Зеленски не отговори директно на това предложение, но когато говори за резултатите от преговорите, той наблегна на двустранните украинско-унгарски отношения.

Той каза, че е обсъдил с Орбан "най-фундаменталните въпроси на нашите съседски отношения - търговия, трансгранично сътрудничество, инфраструктура и енергийни въпроси".

Зеленски изрази надежда, че "съдържанието на нашия диалог може да стане основа за нов двустранен документ между нашите държави - документ, който ще регулира всички наши отношения" и "ще се основава на огледален подход".

Украински медии публикуват запис от съвместна пресконференция между Орбан и Зеленски, на която унгарският премиер призова украинския президент да помисли за прекратяване на огъня.

Според украинския превод на думите на Орбан той заявява:

"Войната, в която живеете сега, има много силно въздействие върху сигурността на Европа. Ние високо ценим всички инициативи на президента Зеленски за постигане на мир. Казах на господин президента, че тези инициативи отнемат много време. Поради правилата на международната дипломация те са много сложни. "Помолих г-н президента да помисли дали би било възможно да поемем по малко по-различен път, да прекратим огъня и след това да продължим преговорите."

Унгария отказа да предостави военна помощ за Украйна. Освен това тя блокира мерки на ниво ЕС, които възлизат на около 6,5 милиарда евро военна помощ за Киев за борбата му срещу руските сили.

Будапеща отдавна критикува Киев за ограниченията на правата на етническите унгарци в Украйна, особено по отношение на училищното обучение на роден език. Тя използва този въпрос, за да се противопостави на започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС миналата година.

ЕС подкрепи план за използване на замразените руски активи въпреки Унгария

ЕС подкрепи план за използване на замразените руски активи въпреки Унгария

Жозеп Борел каза, че обичайното единодушие за външнополитически решения не е необходимо