Дали Орбан ще предложи на руския президент Владимир Путин да прекрати огъня, за да се постигнат преговори за мир в Украйна, е въпрос, който стои, след като медии публикуваха информация, че утре, 5 юли, Виктор Орбан ще направи визита в Москва.

Именно с такава заявка миналата седмица унгарския премиер направи първото си посещение в Киев за три години война, но и вече след като Унгария от 1 юни пое ротационното председателство на Европейския съюз.

Информация за визита на Орбан в Москва публикува първо унгарският журналист Саболч Пани, а след това и Радио Свободна Европа. Тя не е потвърдена официално, но не е изключено действително такава визита да се състои. Информацията е, че Орбан ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин и ще бъде придружен от външния министър на страната Петър Сийярто, който се счита се близък на Москва и не беше част от делегацията на Орбан в Киев. За сметка на това именно Сиярто е пътувал пет пъти до Москва от началото на войната на Русия срещу Украйна, припомня Радио Свободна Европа.

По време на визитата си в Киев Виктор Орбан предложи на Украйна да помисли за прекратяване на огъня, което би позволило да се ускори процеса към преговори за мир. След срещата със Зеленски обаче само унгарският министър-председател направи изявление относно перспективите за уреждане на конфликта, а Зеленски се ограничи с благодарност за подкрепата от страна на Унгария на декларацията от Срещата за мир в Швейцария.

В Киев Виктор Орбан предложи на Зеленски прекратяване на огъня
Обновена

В Киев Виктор Орбан предложи на Зеленски прекратяване на огъня

Това е първо посещение на унгарския премиер от началото на войната.

На информация за визитата на Орбан отговаря председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който предупреждава, че Унгария няма пълномощия да води диалог с Русия от името на Европейския съюз. В поста си в Х Мишел не посочва директно евентуалната визита на Орбан в Москва.

"Ротационният председател на ЕС няма мандат да води диалог с Русия от името на Европейският съюз. Позицията на ЕС е ясна: Русия е агресорът, а Украйна - жертва на агресия. Никакви дискусия за Украйна не могат да се водят без Украйна", написа Мишел.

Москва декларира готовност за прекратяване на огъня и започване на преговори, но само след като Киев изпълни много условия: изтегли войските си от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области, откаже се от плановете си за присъединяване към НАТО и т.н.

Самото прекратяване на огъня, според много западни коментатори, само ще позволи на Москва да натрупа сили преди следващото настъпление.

Зеленски сравни условията за мир на Путин с политиката на Адолф Хитлер

Зеленски сравни условията за мир на Путин с политиката на Адолф Хитлер

Според него не може да се вярва на изявленията на Путин, че войната ще приключи с анексирането на четири украински области