Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния план на руския президент Владимир Путин, са недалновидни, но разумните хора все пак ще се замислят върху предложението на Москва. Това заяви пред медиите в четвъртък рессекретарят на руския лидер, цитиран от ТАСС.

"Чухме изявления от Киев, изявления от столиците на колективния Запад, в които планът беше определен като ултиматум и напълно отхвърлен. Смятаме това за недалновидно решение."

В същото време, според Песков, "това не означава, че по-трезво мислещите хора в страните от колективния Запад и в самата Украйна не са мислили за този план".

Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски – не отчитал реалностите

Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски – не отчитал реалностите

Песков напомня за анексираните територии

"Сигурни сме, че някой там със сигурност ще се замисли. Но засега имаме това, което имаме", добави Песков.

Лидерите на страните от Г-7 не са обсъждали предложението на руския президент Владимир Путин за мир в Украйна, тъй като всички са наясно, че то не е сериозно. Това заяви на 15 юни германският канцлер Олаф Шолц. 

САЩ също отхвърлиха мирния план на Путин, заявявайки, че руският лидер не е състояние да отправя искания към Украйна за прекратяване на войната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък сравни предложението на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер.

Зеленски поиска да види "мирния план" на Тръмп

Зеленски поиска да види "мирния план" на Тръмп

Бившият президент на САЩ не разкрива подробности

Путин, говорейки на среща с ръководството на руското външно министерство, посочи основните условия за започване на мирни преговори с Украйна за прекратяване на конфликта: изтеглянето на украинските войски от цялата територия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област и отказът на Киев да се присъедини към НАТО. 

Той припомни, че, по думите му, всички подробности около извънблоковия статут на Украйна и нейната демилитаризация "са били договорени в Истанбул още през пролетта на 2022 година до най-големи подробности, включително брой танкове".

"Основните споразумения за мирно уреждане трябва да бъдат фиксирани с международни договори; естествено се очаква и премахване на санкциите срещу Русия", добави той.