Лидерите на страните от Г-7 не са обсъждали предложението на руския президент Владимир Путин за мир в Украйна, тъй като всички са наясно, че то не е сериозно. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изказването си в Италия малко преди да замине за Швейцария, където днес започва конференцията за Украйна.

По негови думи предложението на Путин - Украйна да изостави четирите области, спрямо които Русия има териториални претенции, да спре сраженията и да се откаже от амбицията си за членство в НАТО - са били насочени само към отвличане на вниманието от конференцията.

Зеленски сравни условията за мир на Путин с политиката на Адолф Хитлер

Зеленски сравни условията за мир на Путин с политиката на Адолф Хитлер

Според него не може да се вярва на изявленията на Путин, че войната ще приключи с анексирането на четири украински области

"Всички знаят, че това предложение не е било замислено сериозно, а е свързано с мирната конференция в Швейцария", отбеляза Шолц.

Световните лидери се събират в Швейцария за среща на върха, която има за цел да окаже натиск върху Русия да прекрати войната си в Украйна.

Вчера САЩ също отхвърлиха мирния план на Путин, заявявайки, че руският лидер не е състояние да отправя искания към Украйна за прекратяване на войната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък сравни предложението на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер.

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Това каза в петък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, докато рекламира военните успехи на Кие