Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не е в положение да посредничи между Украйна и Русия, съобщава "Ройтерс".

Той изложи позицията си след информация в медиите, че ще пътува до Москва през днешния ден, за да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Орбан критикува военната помощ на Запада за Украйна и поддържа най-топлите отношения с Путин сред евролидерите. Той подчерта, че фактът, че Унгария в момента е ротационен председател на ЕС не му дава мандат да преговаря от името на Съюза.

"Нямам нужда от мандат, тъй като не представлявам нищо", посочи той, без да уточнява дали ще пътува до Москва по-късно през деня.

В Киев Виктор Орбан предложи на Зеленски прекратяване на огъня
Обновена

В Киев Виктор Орбан предложи на Зеленски прекратяване на огъня

Това е първо посещение на унгарския премиер от началото на войната.

"Всичко, което правя, е да отида на места, където има война или заплаха от война, която заплашва Европейския съюз и Унгария или има отрицателни последици за тях, и да задавам въпроси", добави Орбан.

След медийните съобщения за посещението на Орбан председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалните мрежи, че "ротационното председателство на ЕС няма мандат да се ангажира с Русия от името на ЕС".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който нито потвърди, нито отрече посещението на унгарския лидер.

По-рано тази седмица Орбан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и го призова да обмисли прекратяване на огъня, за да ускори края на войната с Русия.

Днес унгарският премиер заяви, че е задал на Зеленски "три от четири важни въпроса", за да разбере колко далеч е готов да стигне Киев за мир.

Орбан посети Русия през 2022 г., но без да се среща с Путин. Той се е виждал с руския президент в други страни.

Дали Орбан ще предложи и на Путин да се спре огъня, за да се постигне мир?

Дали Орбан ще предложи и на Путин да се спре огъня, за да се постигне мир?

Както отправи това предложение в Киев