Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство закон, който би могъл да сложи край на световното господство на Лондонското сити в клиринга на финансовите договори, сключени в евро след Брекзит, съобщава "Ройтерс".

Планът предизвика гняв във Великобритания, където той заплашва да предизвика както загуба на работни места, така и на данъчни приходи.

Проектозаконът на ЕС предлага, че чуждестранна клирингова къща, която стои между две страни на сделка, за да гарантира гладкото ѝ приключване, трябва да бъде подложена на по-сериозен надзор от страна на регулаторните органи на Общността, ако иска да обслужва клиенти на територията на ЕС.

Ала ако една клирингова къща е системно важна за еврозоната, тогава бизнесът, работещ с евро с клиенти, базирани в ЕС, трябва да се премести на територията на Общността.

Законопроектът е проклятие за Великобритания, която реши да излезе от ЕС на референдум през миналата година, отбелязва "Ройтерс".

Лондонската фондова борса предупреди, че хиляди работни места могат да напуснат Обединеното кралство, ако евроклирингът бъде изтласкан от страната.

В първото разискване на закона в Европейския парламент днес, евродепутатите от двете най-големи партии - дясноцентристката Европейска народна партия и лявоцентристката Прогресивен алианс на социалистите и демократите, дадоха голяма подкрепа за проектозакона, но призоваха за някои промени.

"Това е добро предложение от Европейската комисия", изтъкна полската евродепутатка Данута Хюбнер пред икономическата комисия на Европейския парламент.

"По принцип подкрепям предложението, което смятам за необходимо", добави Роберто Гуалтери, социалдемократ, който оглавява комисията.

Европейският парламент и страните членки на ЕС имат последната дума по реформата, като се очакват промени в процеса на приемане на закона.