Комисията по околна среда на Европейския парламент подкрепи бившия нидерландски външен министър Вопке Хукстра за следващ ръководител на ЕС по политиката за изменението на климата, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като депутатите поискаха от него допълнителни обещания за укрепване на зелените мерки.

Както Хукстра, така и Марош Шефчович, който е номиниран да поеме работата по координиране на цялостната зелена политика на ЕС, получиха одобрение от законодателите, съставляващи поне 2/3 от комисията, заяви председателят на комисията - френският евродепутат Паскал Канфин.

По-рано тази седмица нито един от двамата не успя да премине съответното парламентарно изслушване. Хукстра обаче в крайна сметка убеди законодателите, след като пое допълнителни ангажименти, включително да публикува данни за субсидиите за изкопаеми горива и да заеме по-твърда позиция на преговорите в ООН за постепенно премахване на изкопаемите горива.

Двамата кандидати все още се нуждаят от официално одобрение от мнозинството в пълния състав на Европейския парламент - при гласуване утре. Според някои депутати ЕП вероятно също ще подкрепи кандидатурите им, като се има предвид подкрепата на комисията.

ЕП не хареса изслушването на кандидата за нов комисар за климата

ЕП не хареса изслушването на кандидата за нов комисар за климата

Окончателното решение за Вопке Хукстра беше отложено

В понеделник Хукстра изложи плановете си за работа, обещавайки да стои твърдо зад целите на ЕС за климата на фона на политическо противопоставяне и да се опита да гарантира, че блокът си поставя цел намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 90% до 2040 г.

Когато тези обещания не успяха да убедят законодателите, той добави още. В документ, споделен с евродепутатите днес, Хукстра посочва че ще разкрие публично колко средства на ЕС се изразходват за субсидии за изкопаеми горива, като първа стъпка към постепенното им премахване.

Освен това на срещата на върха за климата на ООН COP28 през ноември ще настоява за постепенно премахване на всички изкопаеми горива.

Това би поставило Европа в противоречие със страните производителки на нефт и газ, които искат да използват технологии за "намаляване" - което означава улавяне - на емисиите от изгарянето на изкопаеми горива, вместо да прекратят използването на самите горива.

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

Закон за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55%