Преговарящи от институциите на ЕС постигнаха споразумение за нови климатични правила, обявиха официални представители на Европейския парламент и Съветът на ЕС пред ДПА. Това открива пътя пред приемане на закон за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55%.

Представители на 27-те държави членки, на Европейския парламент и Европейската комисия постигнаха споразумение след месеци на безплодни преговори при закрити врата.

Новата цел е значително завишена от настоящата за 40% намаляване на емисиите в сравнение с нивата през 1990 г.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който е с ресор климат, написа в "Туитър", че това е ключов момент за ЕС и силен сигнал към света, че Общността се ангажира да постигне климатична неутралност през следващите 30 г.

"Добър ден за хората и планетата", добави той.

След повече от 15 часа преговори, преговарящите от Европейския парламент най-накрая приеха предложената цифра от държавните ръководители на държавите членки в края на 2020 г.

Европейският парламент дори искаше по-амбициозен резултат - 60% намаляване на емисиите на парникови газове и по-точен метод за изчисления.

Един от най-спорните въпроси бе дали и до каква степен количеството въглероден диоксид в горите, растенията и почвата трябва да бъде включено.

Европейският парламент постигна успех в създаването на съвет за климата с 15 експерти в подкрепа изпълнение на заложените цели.

Зелените изразиха разочарование от резултата.

Тъй като споразумението бе постигнато от политически представители на институциите, правителствата на ЕС и Европейският парламент трябва официално да приемат плановете.