Проблемите, които имат Украйна, Грузия и Молдова в отношенията си с Москва, включително временно окупираните от Русия територии, не са пречка за продължаване на сближаването на тези страни с ЕС.

Това заяви в Брюксел пред комисията по външните работи на Европейския парламент еврокомисарят по разширяването Оливър Вергели, съобщи агенция "Укринформ". Той отговори на въпроси на евродепутати.

"Що се отнася до въпроса ви за Грузия, Молдова и Украйна - дали проблемите им в отношенията с Русия и наличието окупирани територии са пречка за сближаването им с ЕС, не мисля така. Вече сме доказали това и ще продължим да го доказваме с делата си. Първият елемент безусловно е задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия. Очевидно, чрез въвеждане на около 70% от европейското законодателство тези страни могат да се хармонизират във всички аспекти с Европейския съюз в такава степен, каквато желаят." - коментира еврокомисарят.

Той допълва, че ЕС ще продължи да помага на трите асоциирани с ЕС държави при осъществяването на реформите и реализирането на потенциала на споразуменията за асоциирането и за свободната търговия, в които все още има огромни неизползвани възможности за сближаване с европейската общност.

"Ако погледнем Украйна, много интересно изглежда възможността за инфраструктурна интеграция с ЕС — в цифровата сфера, в енергетиката или в транспорта. Не виждам никакви пречки за това заради наличието на окупирани територии, които да ги спират да контактуват с нас. Напротив, ще си сътрудничим с тях по-тясно заради това, че се намират под натиск от страна на Русия." - категоричен е Вергели.