Европейски политици призоваха за търпение, след като американският президент Доналд Тръмп лъжливо обяви победа на изборите в САЩ в ранните часове на сряда, като предупредиха, че продължителна съдебна битка за резултата от изборите ще има катастрофални последици за глобалната репутация на демокрацията.

Повечето правителствени ръководители в Европа запазиха мълчание в очакване на разгръщането на събитията, въпреки че испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая призова американските ръководители да изчакат, докато всички гласове бъдат преброени.

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Неоснователно американският лидер заяви, че има измама на вота

Анегрет Крамп-Каренбауер, германският министър на отбраната, заяви: "Това е много експлозивна ситуация. Това е ситуация, която може да доведе до конституционна криза в САЩ, както правилно казват експертите. И това е нещо, което трябва да предизвика у нас голяма тревога."

От своя страна шефът на външните работи на ЕС Жозеп Борел посочи: "Американският народ си каза думата. Докато чакаме изборния резултат, ЕС остава готов да продължи да изгражда силно трансатлантическо партньорство, основано на нашите общи ценности и история. "

В Германия неуспехът на Джо Байдън, който е проевропейски настроен и мултилатералист, да си осигури категорична победа предизвика дълбок ужас.

Политици прогнозираха хаос и предупредиха, че резултатът е показал, че гласуването за Тръмп през 2016 г. не е случайно. Дори ако Байдън в крайна сметка бъде обявен за победител, се предполага, че той ще бъде отслабен президент, неспособен да направлява мнозинство в Сената и следователно уязвим да бъде затруднен от силен вътрешен натиск.

Петер Алтмайер, близък политически съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, подчерта: "Боя се, че ако е близък резултат, ще има много, много дълга дискусия. Независимо кой печели, лошо е, че предизборната кампания в САЩ се провеждаше предимно по вътрешни въпроси."

Лидерът на германските Зелени Роберт Хабек отбеляза: "Ако Тръмп победи, световният ред ще се промени фундаментално. Европа трябва да се обедини, в противен случай вече няма да играе роля в международен план. "

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън заобиколи призивите в парламента от опозиционния лидер Кийр Стармър да коментира, като каза: "Ние не коментираме като правителство на Обединеното кралство относно демократичните процеси на нашите приятели и съюзници."

По-рано британският външен министър Доминик Рааб призова за търпение в очакване на крайния резултат.

Други високопоставени консерватори, включително бившият външен министър Джереми Хънт, заявиха, че ще бъде пагубно за демократичната кауза в световен мащаб, ако изборите завършат с обвинения в измама.

Хънт каза пред Би Би Си: "Най-голямото ми притеснение е, че забравяме, че САЩ са водещата демокрация в света и ако в крайна сметка имаме огромен спор за процеса и хората, които говорят за откраднати избори от левия и десния център, ние само ще поставим усмивка на лицето на хора като президента Путин и президента Си, които ще погледнат собствения си народ и ще кажат "не сте ли доволни, че нямаме нищо от тази бъркотия?", а това би било абсолютна катастрофа. Трябва да помним, че тук е заложена репутацията на демокрацията по целия свят."

Сър Найджъл Шейнвалд, бивш британски посланик във Вашингтон, заяви, че проблемът, ако Тръмп победи, е дали САЩ продължават да се представят по-слабо на световната сцена. Той изрази загриженост, че САЩ са толкова вътрешно разделени и страдат от толкова дълбоки социални проблеми, че Тръмп няма да осигури ръководството, за което светът жадува. "Опасявам се, че ще получим дори повече от същото или дори по-лошо, дори по-непредсказуем и непоследователен лидер дори от първия мандат", изтъкна той.

Приближени на руския президент Владимир Путин изразиха удовлетворение от досегашните резултати в САЩ, като заявиха, че предишните твърдения, че победата на Тръмп през 2016 г. се дължи на руска намеса, били опровергани.

Константин Косачев, председателят на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент), каза: "Русия печели от всякаква сигурност, при която губещите няма да имат нужда да прибягват до (претенции за) чужда намеса. Време е Америка да се върне към политиката на здравия разум, като в този случай ние винаги ще я подкрепяме. Крайно време е." 

Подкрепящият Тръмп крайнодесен премиер на Словения Янез Янша обяви, че резултатът е в полза на Тръмп и разкритикува "още закъснения и отричане на факти" от медиите.