Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди за възможен сериозен наплив на бежанци от раздираната от война Либия, посочвайки, че Италия и Малта може да се нуждаят от подкрепата на ЕС, за да се справят, съобщава „Блумбърг”.

Броят на кандидат-мигрантите в Либия е тревожен”, изтъкна Туск пред Европейския парламент в Страсбург и допълни: „Това означава, че ние трябва да бъдем подготвени да помогнем и да проявим солидарност с Малта и Италия, ако те ги поискат.”

След като Европа успя да наложи контрол върху най-голямата бежанска вълна от Втората световна война чрез споразумението с Турция за спиране на потоците към Гърция, Туск се опита да предпази от опасността от самодоволство в европейските столици. Новото либийско правителство на националното единство се бори да възпре разрухата, която прогони почти половин милион души и позволи на ДАЕШ („Ислямска държава”) да установи присъствие по протежението на Средиземно море.  

Пристигането в Гърция от началото на 2015 г. на около 1 млн. сирийци, афганистанци, иракчани и други мигранти, които търсят нов живот в Северна Европа, подхрани популистките партии на целия континент, разклати европейските правителства и породи първия план някога за разгръщането на хуманитарна помощ в рамките на Общността.

Притокът на мигранти също доведе до повторното въвеждане на вътрешните гранични проверки в ЕС, които, докато са заплаха за Шенгенското пространство, затвориха балканския маршрут на мигрантите и увеличиха перспективите за пристигането на мигранти другаде. Броят на бежанците, отправили се към Италия, скочи до 9 676 през март от 3 828 през февруари, според данните на ООН.  

„Ние трябва да помним, че балканският маршрут не е единственият”, предупреди Туск и уточни: „Имам предвид тук маршрута през централното Средиземноморие.”