Събитията на срещата на върха на Г-7 в Канада показаха, че Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце, но не бива да говорим, че основите на следвоенния световен ред се рушат. Това коментира заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пред Европейския парламент.

На срещата на върха страните от Г-7 вероятно за първи път се сблъскаха с липсата на единство по най-важните икономически и политически международни въпроси. Срещата в Квебек дори беше наречена "Г-6 + Тръмп", имайки предвид особената позиция на САЩ по редица ключови въпроси. Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна срещата по-рано и постави под въпрос нейните резултати.

Канадският премиер ни нанесе удар в гърба, провали Г-7, обвиниха САЩ

Канадският премиер ни нанесе удар в гърба, провали Г-7, обвиниха САЩ

Той нанесе голяма вреда на цялото Г-7

"Би било пропуск, ако не започна изявлението с това, което се случи в Канада. Няма да кажа, че правилата, залегнали в основата на международната система и толкова внимателно създавани след Втората световна война, сега се рушат пред очите ни, но все пак за първи път от 1945 г. президент на САЩ смята, че не е в стратегически интерес на САЩ да се работи за укрепване на единството на Европа и укрепването на трансатлантическите отношения", изтъкна Тимерманс.

"Това означава, че Европа трябва да вземе съдбата си още повече в своите ръце, като ние трябва да сме уверени в способността ни да го направим", подчертал той.

Коментарите на Тръмп за Г-7 – отрезвяващи и депресиращи, обобщи Меркел

Коментарите на Тръмп за Г-7 – отрезвяващи и депресиращи, обобщи Меркел

Европа ще приеме контрамерки на наложените от САЩ мита