Черноморското крайбрежие на България предлага всичко, което европейският политически елит очаква от една добра среща на високо равнище: екзотично място, спиращи дъха гледки и (най-важното) бъчви с хубаво вино.

Само обаче ако Реджеп Тайип Ердоган не беше присъствал. Това се подчертава в коментар на "Политико" за вчерашната среща между Европейския съюз и Турция във Варна.

За висшите чиновници на ЕС, сприхавият лидер на Турция беше пословичната муха в супата по време на работната вечеря вчера с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

Вечерята, която се проведе в замък от 19 век, който някога е служил за лятна резиденция на българските царе, оправда ниските очаквания, които и двете страни имаха за нея.

"Това беше добра среща", настоя Юнкер късно снощи, оплаквайки се от старите си болежки в слънчевия сплит, което го принуди да напусне работната среща с Ердоган в един момент. "Разговаряхме напълно открито и искрено... Ще имаме, както имахме в миналото, много много срещи, които да ни дадат шанс да разрешим проблемите между Турция и Европа", допълни председателят на ЕК.

Късмет, изтъква изданието и подчертава, че истината е, че единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни тези дни е, че не са съгласни по много въпроси. От разрушаването на демократичните институции на Турция след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г. до неотдавнашната офанзива срещу кюрдските сили в Сирия, лидерите на ЕС се опасяват, че Анкара се превърна по-скоро в дългосрочен проблем, отколкото партньор.

И все пак двете страни остават ограничени от реалността, която е толкова остра, колкото и болката в корема на Юнкер: взаимна зависимост.

Курц се обяви за спиране преговорите ЕС-Турция

Курц се обяви за спиране преговорите ЕС-Турция

Не са изпълнени изискванията

Европа се нуждае от Турция, за да съхрани споразумението за мигрантите и бежанците, което е от решаващо значение за ограничаването на потока от сирийски бежанци към ЕС. Общността вече пое ангажимент да предостави 3 млрд. евро помощ на Турция за 3,5-те милиона бежанци, а е на път да даде още 3 млрд. евро за същата цел.

Във време, в което популисти от Палермо до Стокхолм засилват позициите си заради проблема с миграцията, европейските лидери, особено германската канцлерка Ангела Меркел, искат Брюксел да стори всичко необходимо, за да запази споразумението.

Това, което Ердоган получава от ЕС, може да бъде обобщено с една дума: оцеляване.

Забравете подстрекателската реторика на Ердоган за Европа и антитурските "терористи", които Германия и други приютяват. Голата истина е, че Турция е почти напълно зависима от ЕС, за да не потъне икономиката ѝ.

Захариева: Ердоган подаде ръка

Захариева: Ердоган подаде ръка

Продължават различията, но те се решават с дипломация

Нещо повече, около две трети от чуждите инвестиции в Турция са от ЕС. Междувременно турският корпоративен сектор е силно зависим от европейските инвеститори за финансирането на значителната си задлъжнялост, риск, наскоро подчертан от Международния валутен фонд.

Просто казано, турската икономика ще потъне без Европа. Такава икономическа криза е единственото нещо, което всъщност би могло да събори от власт Ердоган в краткосрочен план.

Европейците, особено Юнкер, с неохота предложиха сцена на Ердоган във Варна. Както и при последната им среща с турския президент, лидерите на ЕС настояха събирането да бъде наречено "среща на лидерите", а не среща на върха.

Въпреки това Ердоган изглежда, че получи точно това, което искаше от упражнението. Преди да пристигне в България, той настоя, че "членството в ЕС остава наша стратегическа цел".

Ердоган: Турция все още се стреми към пълноправно членство в ЕС
Обновена

Ердоган: Турция все още се стреми към пълноправно членство в ЕС

Турция не толерира двойни стандарти

Такива коментари, макар и напълно несъвместими с действията на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари мъждукаща надежда, че въпреки неотдавнашните сътресения, страната остава ориентирана към Запада.

Не разчитайте на това.