Срещата беше продуктивна, тонът беше изключително добър. Това заяви в ефира на Нова външният министър Екатерина Захариева за срещата на високо ниво във Варна. Тя акцентира, че с позицията си за обща работа в проблемните райони, турският държавен глава Реджеп Ердоган подаде ръка към ЕС.

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

"Подчертавам, че тонът беше изключително добър. Най-важното за България - това е запазване на споразумението. 87% намаляване на вълната. На българската граница няма натиск", категорична е Захариева. Тя добави, че на срещата са били поети ангажименти и от страна на ЕС, и от страна на Турция. Според външния н министър това показвало, че споразумението работи. "Всяка от страните трябва да изпълнява ангажиментите си по него", обясни първият ни дипломат.

"Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност и подчерта: "Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан." Това е подадена ръка", заяви мин. Захариева.

Във Варна протестират заради визитата на Ердоган
Обновена

Във Варна протестират заради визитата на Ердоган

Протестиращите развяха плакати с надпис "Затваряме Варна за диктатори"

По повод повдигнатите теми за правовата държава в Турция и турската военна операция в Африн, Захариева обясни, че продължава да има различия, но те са решими с дипломатичен подход.

По думите на Захариева премиерът Борисов е поставил висящите въпроси при срещата си с турският президент Реджеп Ердоган.

"Много е важно, че се разбрахме тази смесена комисия да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години", каза тя по въпроса за висящите въпроси като този за тракийските бежанци.

Нейнски отчита взаимни интереси на ЕС, Турция и България в икономиката

Нейнски отчита взаимни интереси на ЕС, Турция и България в икономиката

Според Надежда Нейнски е опасно България да влиза в ролята на посредник между големи страни, тъй като това изисква голям инструментариум