Определено една от целите на срещата между ЕС и Турция във Варна е споразумението за 3 милиарда евро с Турция, за да държи 4-те милиона мигранти на своя територия. Обвързаността с Турция в енергетиката, е изключително важна за българската енергийна независимост, коментира пред НоваТВ бившият външен министър и посланик на България в Турция Надежда Нейнски.

Тя счита, че интересите в икономическата сфера са взаимни, едно от досиетата, които се обсъждат в преговорите между ЕС и Турция е осъвременяването на митническия съюз, което е от голямо значение за Брюксел и Анкара.

"Подкрепата в Турция за членството й в ЕС нараства, но има много скептицизъм дали това нещо ще се осъществи. Основната причина затова е, че турците виждат в ЕС възможности за разширяване на пазарите и икономическо развитие. Според социологическите проучвания, ЕС за турците е най-важният икономически партньор", допълни Нейнски.

Тя коментира, че тази сутрин турската преса е "заляти" с информация за срещата във Варна, която е приоритет за Анкара.

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

"Няма да я поставя толкова в контекста на българо-турските отношения, колкото в контекста на отношенията между ЕС и Турция. Защото България вероятно, е най-заинтересованата от доброто развитие на отношенията между ЕС и Турция, тъй като е непосредствен съсед. В този смисъл срещата получи своя резултат и ясни уверения, че споразумението ще продължи да бъде спазвано, че ангажиментите на двете страни ще продължат да бъдат изпълнявани", допълни Нейнски.

"В този смисъл, че срещата няма да бъде еднократен акт, а ще има развитие през юни, във всички случаи е една много добра инвестиция в бъдещите отношения между Европейския съюз и Турция", обясни тя.

Нейнски допълни, че България е формален домакин на срещата, но не бива да се отрича ролята, която играе като един медиатор на посланията между двете страни. Във всички случаи, според нея трябва да се търси резултата в това, което ще произтече оттук нататък, тъй като на масата във Варна са поставени въпросите и от двете страни.

Захариева: Ердоган подаде ръка

Захариева: Ердоган подаде ръка

Продължават различията, но те се решават с дипломация

 

"За България темата с енергийната независимост е от изключително значение. Взаимната обвързаност на енергийната система е много съществен компонент в тази енергийна независимост на България", допълни Нейнски.

"Има такава комисия на т.нар. нерешени въпроси, в която експерти обсъждат и търсят сближаване на позициите по важните и разделящи ни неща. От изявлението на министър-председателя стана ясно, че тази комисия ще проведе серия срещи по важните въпроси в двустранните отношения. Най-важното е, че тук на срещата във Варна се заяви политическа воля, включително и в двустранната среща, която имаше между министър-председателя Бойко Борисов и президента Ердоган", коментира българският посланик въпроса за тракийските бежанци и възможните обезщетения от турска страна за геноцида в Източна Тракия.

"Ние ще останем да бъде съседи винаги, ние сме съюзници в НАТО и може би един ден ще бъдем партньори в Европейския съюз", подчерта Нейнски.

"Тепърва предстои да видим как ще бъде разказана тази среща, но онова, в което мога да ви уверя на този етап е, че в публикациите срещата е водеща тема и акцент в турските медии. През следващите дни вероятно ще дойдат и анализите, и коментарите", допълни тя.

Според посланик Нейнски е опасно България да влиза в ролята на посредник между големи страни, тъй като това изисква голям инструментариум. България може да бъде "неоценима" от гледната точка на общата външна политика на ЕС с българската експертиза за региона.

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Това няма да стане днес във Варна, а на среща в рамките на НАТО