"Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не трябва да забравяме. Разрушенията и заграбени домове и прекършените съдби не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува. От семействата на бежанците израснаха нови поколения. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските дружества, които пазят традициите и благородния завет - "Не забравяй, но не отмъщавай". Това заяви президентът Румен Радев в речта си на тържественото поклонение пред Паметника на Одринската епопея в София.

Днес се навършват 105 години от Одринската епопея.

"Скъпи сънародници, уважаеми тракийци, Паметникът на Одринската епопея ни напомня и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци. Но войнската доблест и непреклонност не може да изкупи слабостта на политиците както на някогашните, така и на днешните. В този славен ден на Тракия мястото на всеки български държавник е тук сред вас", заяви държавният глава и допълни, че днес трябва да почетем жертвите и заедно да отстояваме правата на тракийските българи.

По думите на Радев въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци е част от този ангажимент и той не може да бъде премълчаван от никакви съображения. 
"Това е въпрос на справедливост и национално достойнство. Търсенето на решение на този казус не е анахронизъм, а е част от съвременния европейски прочит на историята. Той е в духа и практика на днешната международна политика и българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения", категоричен бе Радев.

Фандъкова: 1913 година е година на величие и трагедия

Фандъкова: 1913 година е година на величие и трагедия

Да си припомним историческата истина за погрома на Тракия през 1913 г.

Държавният глава Румен Радев не знае каква позиция ще изкаже премиерът Бойко Борисов по въпроса за тракийските бежанци днес пред турския президент Ердоган. Това стана ясно от коментара на държавния глава пред журналисти след церемонията на поклонението пред Одринската епопея в София. Във всеки случай Румен Радев възнамерява да постави въпроса пред турския президент в рамките на среща между двамата, която най-вероятно ще се проведе в рамките на срещата на върха на НАТО през юли месец.

Според президента чрез поставянето на въпроса за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци до някъде страната ни може да изкупи дълга си пред нашите предци. "Много от тях си отидоха с отворени очи, защото душите им останаха завинаги по родните места - в Одринска и Беломорска Тракия."

Антон Кутев: България има най-беззъбата дипломация

Антон Кутев: България има най-беззъбата дипломация

Дипломатът Борисов да постави пред Ердоган въпроса за тракийските бежанци

"Нека бъде светла паметта на всички българи, отдали живота си за свободата и благоденствието н тракийци. Поклон пред паметта на героите! Да живее България!"

На церемонията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов и други.

След церемонията президентът заяви пред журналисти, че със сигурност ще постави въпроса за тракийските бежанци на срещата си с президента на Турция Реджеп Ердоган.
Държавният глава посочи и че към момента все още не е ясно кога ще се проведе срещата. По думите му има вероятност срещата да се състои в рамките на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11 и 12 юли тази година. Радев беше категоричен, че темата на срещата ще бъдат двустранните отношения между България и Турция.

Относно срещата на лидерите на ЕС и Турция, която ще се проведе по-късно днес във Варна, Радев коментира, че очаква България да не остава само в ролята на домакин. "Надявам се премиерът да постави въпроса за намесата на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, но и също така за обезщетението на тракийските бежанци", заяви Радев. По думите му е важно европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално българите да очакват от тях да отстояват и българските интереси.

Захариева пита защо БСП не са решили въпроса с тракийските бежанци

Захариева пита защо БСП не са решили въпроса с тракийските бежанци

Срещата във Варна не е двустранна, за да се обсъжда тази тема

Припомняме обаче, че по-рано днес темата коментира външният министър на страната Екатерина Захариева. По думите ѝ срещата във Варна не е двустранна, а между Европейския съюз и Турция. Това е причината, поради която въпросът за тракийските бежанци няма да бъде повдигнат.
"Ако беше толкова лесно, едва ли не сега на една среща ще решим въпроса, БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент, защо не успяха да го решат", отсече Захариева и допълни, че въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато управляващите разговарят с нашите турски съседи.

Във Варна протестират заради визитата на Ердоган
Обновена

Във Варна протестират заради визитата на Ердоган

Протестиращите развяха плакати с надпис "Затваряме Варна за диктатори"