"Ако беше толкова лесно, едва ли не сега на една среща ще решим въпроса, БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент, защо не успяха да го решат". Така с въпрос отговори в ефира на bTV външният ни министър Екатерина Захариева, попитана за проблема с тракийските бежанци.

Антон Кутев: България има най-беззъбата дипломация

Антон Кутев: България има най-беззъбата дипломация

Дипломатът Борисов да постави пред Ердоган въпроса за тракийските бежанци

Срещата във Варна не е двустранна, допълни Захариева, тя е между Европейския съюз и Турция. Това е причината да не се предвижда да се дискутира темата за обезщетението на тракийските бежанци.

"За съжаление, не за първи път важният въпрос за обезщетяването на бежанците от Тракия се поставя в контекста на политическите дивиденти", обясни Захариева и допълни че на всички двустранни срещи българският министър председател защитава родните интереси.

"Въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато разговаряме с нашите турски съседи", увери тя. "Спекулациите, които в момента се чуват, очевидно са желание за изместване на успехите на България във външната политика", дообясни Захариева.

Припомняме, във връзка със срещата във Варна социалистът Красимир Янков заяви, че очаква премиерът Бойко Борисов да постави темата за тракийските бежанци. Преди Пленума на БСП Янков определи въпроса за тракийските бежанци като забравена тема за правителството "Борисов 3". "Мисля, че е важно да прояви това мъжество в присъствието на европейските лидери", категоричен бе Янков.

Плакати и протести във Варна против посещението на Ердоган

Плакати и протести във Варна против посещението на Ердоган

Няколко протеста посрещат Ердоган у нас

Смесена комисия, свързана с нерешените въпроси ще има през есента, акцентира Захариева.

"Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна, а да бъде диалог, това е и целта на тази среща", изтъкна първият ни дипломат.

"Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция", обясни външният ни министър.

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Срещата ЕС-Турция била хубава инициатива

Според Захариева премиерът Бойко Борисов иска да постигне твърд ангажимент от страна на ЕС, че споразумението с Турция ще продължи да се спазва. Това е нужно, за да може Турция да спира натиска на мигранти по българската граница. "3,8 милиона официално са бежанците в Турция. Представете си с призоваването едва ли не ЕС да скъса всякакви отношения с Турция, какво ще се случи първо на България", допълни мин. Захариева.