"На срещата с Ердоган трябва да се постави Тракийският въпрос, както и българо-турските отношения. Дали Борисов трябва да ги постави, с една или друга строгост и острота, е друг въпрос - въпрос на дипломация. Не вярвам Боросов да разбира въобще от дипломация." Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев.

Припомняме, във връзка със срещата във Варна социалистът Красимир Янков също заяви, че очаква премиерът Бойко Борисов да постави темата за тракийските бежанци. Преди Пленума на БСП вчера Янков определи въпроса за тракийските бежанци като забравена тема за правителството "Борисов 3". "Мисля, че е важно да прояви това мъжество в присъствието на европейските лидери", категоричен бе Янков.

По-рано днес темата коментира външният министър на страната Екатерина Захариева. По думите ѝ срещата във Варна не е двустранна, а между Европейския съюз и Турция. Това е причината, поради която въпросът за тракийските бежанци няма да бъде повдигнат.
"Ако беше толкова лесно, едва ли не сега на една среща ще решим въпроса, БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент, защо не успяха да го решат", отсече Захариева и допълни, че въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато управляващите разговарят с нашите турски съседи.

Захариева пита защо БСП не са решили въпроса с тракийските бежанци

Захариева пита защо БСП не са решили въпроса с тракийските бежанци

Срещата във Варна не е двустранна, за да се обсъжда тази тема

Социалистът Антон Кутев коментира и външната политика на страната ни като цяло. Той посочи, че когато държавният глава Румен Радев е бил избран от българите, самият Кутев се е съмнявал, че президентът като пилот и военен генерал ще има някакви дипломатически отношения. По думите му обаче към момента Румен Радев е единствената надежда на България по отношение на външната политика. "Той единствено има адекватни послания", подчерта народният представител.

Според Кутев напоследък все повече мощни външни политици се държат с България като второстепенна държава. "Не знам дали причината е външният ни министър или министър-председателят, но си позволяват да ни подценяват. Ние сме държава от най-мощния икономически съюз в света - Европейският, ние сме държава от най-големия военен съюз - НАТО, и въпреки това се оказа, че сме безгласни и безпомощни на европейската сцена. Проблемът е какви хора сме си избрали да управляват", категоричен бе червеният депутат.

Плакати и протести във Варна против посещението на Ердоган

Плакати и протести във Варна против посещението на Ердоган

Няколко протеста посрещат Ердоган у нас

Кутев отново се спря на дипломацията на Борисов. По думите му, познавайки мощните дипломатически умения на Борисов, проблемите ни няма да бъдат поставени на срещата с Ердоган, защото активността не винаги означавала резултат.

Кутев обясни и че след три месеца изтича европредседателството и това ще бъде най-тежкият период на Борисов, защото ще трябва да отговаря на въпроси. "Освен ремонтът на НДК и плочките, друго няма да остане от председателството. Нищо не направи за Шенген, за трудовия пазар на българите, атомната ни енергетика. Ако този човек не може да постави и реши тези въпроси, защо е премиер?", попита Кутев. Социалистът беше категоричен и че с всички възможности на председателството, България има най-беззъбата дипломация, която той е виждал.

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Срещата ЕС-Турция била хубава инициатива

"Външният министър трябва да отговори защо уж изпълняваме условията за Шенген, а те ни поставят още. Най-вероятно заради престъпността, корупцията и защото не можем да гарантираме границите. Тя трябва да пита министър-председателя-кога ще реши проблемите", натърти отново Кутев.

БСП очакват предсрочни избори
Обновена

БСП очакват предсрочни избори

Красимир Янков предлага субсидията на БСП да отиде при хората