"За историята на Тракия 1913 година е година на величие и трагедия. Величие, защото тракийските българи са проявили истински героизъм, за да отстоят себе си като българи. Трагедия, тъй като са преживели не само икономически разорение, но и са били прогонени от своите земи."

Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на тържественото поклонение пред Паметника на Одринската епопея в София във връзка с отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Радев ще постави въпроса за тракийските бежанци пред Ердоган

Това няма да стане днес във Варна, а на среща в рамките на НАТО

"Повече от 6 века живеещите три големи националности - българи, гърци и турци, по поречието на реките Места, Арда, Марица, Тунджа, чак до Резовска в Странджа на Черно море, са водили непрекъснати войни за своето освобождение", заяви Фандъкова. Според нея на 26 март е превзета непревземаемата до тогава одринска крепост. "Завършва една от блестящите операции на Българската армия през Балканската война", посочи градоначалникът.

Годишнината, която се отбелязва днес, е повод обаче да се припомни на сегашното и идващите поколения историческата истина за погрома на Тракия през 1913 година, по думите ѝ.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов и други.

Във Варна протестират заради визитата на Ердоган
Обновена

Във Варна протестират заради визитата на Ердоган

Протестиращите развяха плакати с надпис "Затваряме Варна за диктатори"