Пет големи европейски държави призоваха за окончателна отмяна на 4-годишната блокада на Ивицата Газа, предаде Франс прес.

Министрите на външните работи на Италия, Франция, Германия, Испания и Великобритания подчертаха „нуждата от фундаментална промяна" в политиката на Израел.

Целта е да се стигне до трайно решение на ситуацията съгласно резолюция 1860 на Съвета за сигурност на ООН.

Очаква се в края на този месец външните министри на Испания, Франция и Италия да посетят Газа, за да проверят на място доколко ефективни са мерките за облекчаване на блокадата, обявени от израелското правителство.

В края на юни израелският външен министър Авигдор Либерман, по време на посещението си в Рим, покани италианския си колега Франко Фратини да води делегацията на ЕС в Газа.

Припомняме, израелските власти вдигнаха забраната за доставка на потребителски стоки за ивицата Газа, както и на някой строителни материали, чието транспортиране беше строго контролирано от израелските власти.

Списъкът е изготвен след неколкодневни консултации между министър-председателя на Израел, Министерството на отбраната и координатора на израелското правителство на палестинските територии.

Подготовка на този списък е свързана с отслабването на израелската блокада на ивицата Газа.

Междувременно стана ясно, че от ЕС са приветствали решението за облекчаването на този списък.

Върховният представител на евросъюза по международните дела Катрин Аштън изрази надежда, че това решение ще "възкреси" икономиката в района.

Тя потвърди готовността на ЕС за оказване на необходимата помощ на Израел и палестинските власти в тази насока.

Блокадата над Газа беше установена през 2007 г. когато ислямисткото движение Хамас пое контрола над територията на ивицата. Заради това си решение Израел нееднократно беше критикуван от международната общност, като натискът се засили след инцидента с Флотилията на свободата.