Европейският парламент одобри Марош Шефчович и Вопке Хукстра за новото лидерско дуо на ЕС в областта на климата, съобщава "Политико".

По време на пленарна сесия в Страсбург евродепутатите гласуваха за назначаването на Хукстра за комисар по действията в областта на климата с 279 гласа "за" срещу 173 гласа "против" и 33 въздържали се. Те се произнесоха и в полза на Шефчович като нов изпълнителен заместник-председател за Европейския зелен пакт с 322 гласа "за" срещу 158 гласа "против" и 37 въздържали се.

Те заменят Франс Тимерманс, който напусна Комисията през август, за да участва в предстоящите избори в Нидерландия. И двамата вече могат официално да встъпят в длъжност. Очаква се Хукстра да представлява ЕС на срещата на върха за климата COP28 в Дубай, която започва на 30 ноември.

ЕП не хареса изслушването на кандидата за нов комисар за климата

ЕП не хареса изслушването на кандидата за нов комисар за климата

Окончателното решение за Вопке Хукстра беше отложено

Гласуването дойде след продължили часове напрегнати изслушвания, по време на които консерватори и социалисти заплашваха взаимно да отхвърлят кандидатите си.

Бившият нидерландски външен министър Хукстра принадлежи към дясноцентристката Европейска народна партия, докато Шефчович е словашки социалдемократ.

Евродепутатите в комисията по околна среда обаче в крайна сметка одобриха и двамата кандидати - с подкрепата на ЕНП, социалистите, центристката "Обновление" и Зелените - след като поискаха от двамата отговори на допълнителни писмени въпроси.

Евродепутатите все пак одобриха кандидата за климатичен шеф на ЕС

Евродепутатите все пак одобриха кандидата за климатичен шеф на ЕС

Комисията по околна среда даде зелена светлина на кондидатурата на Вопке Хукстра