Евродепутати призовават за критичен анализ на неуспехите на политиките за приобщаване на ромите. Според тях напредъкът по този проблем е незадоволителен до момента.

ЕП настоява за стратегия за интегриране на ромите от 2008 г. насам, като депутатите очакват от Втората европейска среща на върха за ромите, която ще се проведе на 4 април в Кордоба, да доведе до поемане на твърди политически ангажименти в тази насока.

В резолюция относно Втората европейска среща на върха за ромите, приета с гласа 572 "за", 28 "против" и 23 "въздържали се", депутатите осъждат появилите се в последно време "антицигански настроения в няколко държави членки на ЕС".

А у нас:
В Ямбол роми потрошиха патрулка с камъни и раниха полицаи.
                                Още...

Те изразяват своята загриженост във връзка с дискриминацията спрямо ромите в сферата на образованието, осигуряването на жилища, трудовата заетост и здравеопазването, както и тяхното изключително ниско участие в политическия живот.

Членовете на ЕП са загрижени също така от случаите на насилствено репатриране на роми в някои страни от Западните Балкани.

"Съответните страни да бъдат принудени да спазват собствените си обещания", казват евродепутатите.

Парламентът повтаря своето искане за Европейска стратегия за ромите, изразено в резолюция от 31 януари 2008 г., на което Комисията все още не е отговорила.

Новите комисари трябва да превърнат в приоритет свързаните с ромите въпроси, които са включени в техните ресори, а Комисията трябва да подтикне държавите членки да положат "по-големи усилия за постигането на видими резултати".

Депутатите считат за изключително важно да бъде създадена комплексна програма за развитие, която да позволява пряка намеса в гетата, страдащи от "сериозни структурни недостатъци".

Според текста на резолюцията мерките срещу дискриминацията са недостатъчни и съответните страни трябва да бъдат принудени да спазват собствените си обещания.

Използването на структурните и предприсъединителните фондове трябва да бъде оценено на базата на техните резултати в социален план, а местните власти трябва да бъдат насърчени да използват по-добре възможностите на структурните фондове, призовават още евродепутатите.