Изказването на грузинския президент Сакашвили пред депутатите от Европейския парламент е поредната пиар акция по неговата реабилитация пред Запада след август 2008 година.
Тогава целият свят научи, че именно Грузия започна агресията против Южна Осетия и за Запада Саакашвили е президент, с когото не може да си стиснат ръката. И ето сега покровителите на Грузия правят опити пак да го изведат на сцената.

Това заявява външният министър на Южна Осетия Джиоев във връзка с речта на Саакашвили пред евродепутатите.

По думите на Джиоев върху Саакашвили лежи отговорността за август 2008 година. Неговите изявления, че Грузия няма да използва сила против Южна Осетия и Абхазия не изглеждат нищо по-различно от красиви декларации. И до август 2008 година Грузия прави подобни изявления и то нееднократно, но през август 2008 година напълно ги наруши, подчертава първият дипломат на Цхинвали.

Ако Грузия действително иска да урегулира отношенията си с Южна Осетия по мирен път, то трябва да води диалог именно с Южна Осетия и с нея да подпише юридически обвързващ документ за неизползване на сила, заявява още външният министър.

Саакашвили изхожда от позицията, че многократно повторената лъжа започва да изглежда истина, коментира Джиоев.

По думите му за пореден път грузинският президент призовава Европа да окаже натиск върху Русия и да признае присъствието на руски военнослужещи на териториите на Южна Осетия и Република Абхазия като „окупация" на територията на Грузия.

В действителност, подчертава Джиоев, руските войски се намират на територията на Южна Осетия на основание на двустранни споразумения между двете страни в пълно съответсвие с международното право.

Така че, тези военнослужещи нямат никакво отношение към територията на Грузия, заявява в заключение южноосетинският външен министър.