Европейският парламент осъди действията на Русия срещу Украйна, Чехия и Алексей Навални, като по-късно евродепутатите ще приемат резолюция по тези въпроси, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че Кремъл се връща към поведението от съветската епоха и призова ЕС да осигури военна подкрепа за Украйна.

Украйна: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за разрешаване на конфликта в Донбас

Украйна: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за разрешаване на конфликта в Донбас

Иска Западът да предприеме ефективни мерки за възпиране на Русия

От групата на социалистите и демократите настояха, че Москва разпространява фалшиви новини, подкупва европейски политици и е издигнала стена към държавите с върховенство на правото.

В ЕС няма място за руска намеса, подчертаха от групата "Обнови Европа" и обобщиха, че руските действия целят единствено оцеляването на режима на президента Владимир Путин.

Според групата "Идентичност и демокрация" в случая с взривените военни складове в Чехия през 2014 г. ставало дума за действия на български посредник (Емилиян Гебрев, б. р.), изнасял в нарушение на задълженията на ЕС боеприпаси за Украйна и Сирия. От тази парламентарна група предупредиха, че последвалите събития в полето на дипломацията щели да лишат ЕС от търговски възможности.

Украйна призова Запада да изхвърли Русия от SWIFT

Украйна призова Запада да изхвърли Русия от SWIFT

Тълкувам посланието на президента Путин по следния начин

Зелените заявиха, че руснаците страдат от политиката на Кремъл, призоваха руските действия в ЕС да не остават ненаказани и на Украйна да се даде европейска перспектива.

От своя страна европейските консерватори и реформатори настояха ЕС да спре строежа на газопровода "Северен поток 2" и оцениха събитията в Чехия като "държавен тероризъм".

Според Левите пък западната намеса в Украйна дестабилизирала региона. Те поставиха въпроса защо изводите от чешкото разследване се представят чак сега и изразиха съмнение, че целта е вътрешнополитическа.

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Русия твърди, че иска мир, но създава ескалация...