Украйна призова западните си съюзници да покажат, че са подготвени да накажат Москва с нови санкции, включително и с изхвърляне на Русия от световната платежна система SWIFT, за да сдържат Кремъл от прибягване до по-голяма военна сила срещу Киев, информира "Ройтерс".

В интервю за осведомителната агенция външният министър Дмитро Кулеба заяви, че докато Киев няма нова информация, която да показва, че Русия е решила да предприеме нови военни действия срещу Украйна, важно е Западът да действа сега, за да предотврати това да се случи.

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Русия твърди, че иска мир, но създава ескалация...

"Нямам информация, за да кажа, че решението за започване на военна операция срещу Украйна вече е взето. Така че може да тръгне и в двете посоки сега", подчерта министърът.

"И заради това реакцията на Запада, обединената реакция на Запада, е толкова важна сега, за да се попречи на Путин...да вземе това решение", каза той.

Кулеба съобщи, че е поискал от Вашингтон да достави "мощни средства за радиоелектронна война", за да се противопостави на способностите на Русия да заглушава украинските комуникации. Той е отправил искането по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън миналата седмица.

Русия скоро ще има над 120 000 войници по границата с Украйна

Русия скоро ще има над 120 000 войници по границата с Украйна

Киев поиска от Запада да наложи икономически санкции

Той също разкри, че е призовал на среща на външните министри на държавите членки на ЕС в понеделник да помислят върху "изключване на Русия от SWIFT" като част от пакет от нови икономически санкции, ако Москва ескалира ситуацията.

Западната дипломация помогна за сдържане на Русия, но всичко "ще зависи от това дали те са готови...думите им да бъдат последвани от дела", подчерта украинският министър.

По думите му Украйна не е получила отговор от Кремъл относно поканата на украинския лидер Владимир Зеленски да проведат разговори с Владимир Путин в Донбас.

Вчера Путин предупреди Запада не пресича установените от Русия "червени линии", като подчерта, че Москва ще отговори бързо и жестоко на всяка провокация.

Украйна иска подкрепа от РС Македония срещу агресия на Русия

Украйна иска подкрепа от РС Македония срещу агресия на Русия

Кулеба пожелава успех за евроинтеграцията и поздравява РСМ за НАТО

"Тълкувам посланието на президента Путин по следния начин: "Ние ще пресечем вашите червени линии, но на вас не е позволено да пресичате нашите червени линии и ние ще определим къде са нашите червени линии", заяви Кулеба.