Европейската комисия е предприела антитръстово разследване на платформата за разплащания на американския технологичен гигант Apple заради опасения, че практиките ѝ задушават конкуренцията, предават световните осведомителни агенции.

Според Европейската комисия разследванията са започнали заради обвинения, че американският технологичен гигант отказва да предостави достъп до платежната система в някои случаи, ограничавайки достъпа до функцията за "мобилен портфейл" на iPhone.

Франция удари Apple с 1,1 млрд. евро глоба

Франция удари Apple с 1,1 млрд. евро глоба

Заради монополни практики

Второ разследване е започнато по отношение на App Store (магазина за приложения) на компанията заради опасения, че ограничава разработчиците да уведомяват потребителите на iPhone и iPad за начините да правят покупки извън приложенията.

"Изглежда, че Apple се сдоби с ролята на "охранител на портите", когато става въпрос за разпространението на приложения и съдържание сред потребителите на популярните устройства на Apple", подчерта заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Коментирайки във връзка с разследванията, Apple обвини няколко компании, че подават неоснователни жалби и разкритикува антимонополните регулатори на ЕС, че са ги изслушали и са започнали двете разследвания срещу Apple Pay и App Store.

Съдят Apple и Google в САЩ заради смъртта на конгоански деца в кобалтови мини

Съдят Apple и Google в САЩ заради смъртта на конгоански деца в кобалтови мини

Кобалтът е основната суровина за батериите на смартфони, лаптопи и електрически автомобили

"Разочароващо е, че Европейската комисия придвижва напред неоснователни оплаквания от шепа компании, които просто искат безплатно ползване и не искат да играят по същите правила като всички останали. Не смятаме, че това е правилно - искаме поддържането на равни условия, където всеки с решителност и страхотна идея може да успее", се казва в изявлението на американската технологична компания.

Новите действия на ЕК бяха предприети четири години, след като Брюксел нареди на базирания в Калифорния технологичен гигант да изплати 13 млрд. евро неплатени данъци заради антитръстови проблеми.

По-рано тази година регулаторният орган на Франция за конкуренцията удари Apple с 1,1 млрд. евро глоба за антиконкурентни практики по отношение на търговците на дребно.