Европейската комисия започва второ разследване на TikTok съгласно Закона за цифровите услуги (DSA) тази година след стартирането на разследване за защита на непълнолетни и пристрастяващ дизайн през февруари, пише Forbes.

"Безкрайните потоци от кратки и забързани видеоклипове могат да се възприемат като забавни, но също така излагат децата ни на рискове от пристрастяване, тревожност, депресия, хранителни разстройства, ниска концентрация на внимание", каза Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на "Европа готова за дигиталната ера".

"Тъй като първото ни дело за несъответствие с DSA срещу TikTok все още продължава, компанията пусна TikTok Lite, който финансово възнаграждава допълнителното време пред екрана. Подозираме, че TikTok "Lite" може да бъде толкова токсичен и пристрастяващ, колкото "леката" цигара."

Това последно производство зависи от факта, че съгласно DSA фирмите, определени като много големи онлайн платформи, трябва да представят доклад за оценка на риска, включително мерки за смекчаване на всякакви потенциални системни рискове, преди да стартират нови функционалности.

Комисията е загрижена относно програмата за задачи и награди на TikTok Lite, която позволява на потребителите да печелят точки, докато изпълняват определени задачи в TikTok, като гледане на видеоклипове, харесване на съдържание, следване на създатели и канене на приятели да се присъединят към TikTok, не е имала този риск Оценяване. 

Наградите включват ваучери на Amazon, карти за подарък на PayPal или валута в приложението на TikTok, която може да се използва за даване на бакшиш на други членове.

Комисията поиска от TikTok да предостави доклада за оценка на риска за TikTok Lite до 18 април, заедно с информация за мерките, които е въвела за смекчаване на потенциалните системни рискове от тези нови функционалности. Според него TikTok е пропуснал крайния срок.

Компанията беше помолена да представи доклада за оценка на риска на Комисията днес и да предостави другата поискана информация до 3 май. Ако не го направи, компанията може да бъде изправена пред глоби до 1% от общия си годишен доход или световен оборот, както и периодични санкции до 5% от средния дневен доход или световен годишен оборот.

Междувременно Комисията планира да спре програмата за награди TikTok Lite в ЕС.

TikTok казва, че само потребители на възраст над 18 години, които са потвърдили възрастта си чрез методи като изпращане на селфи със снимка за самоличност като паспорт или шофьорска книжка или чрез оторизация на кредитна карта, имат достъп до задачи за гледане или осребряване на награди в TikTok Lite.

"Разочаровани сме от това решение - центърът за награди TikTok Lite не е достъпен за лица под 18 години и има дневен лимит за задачите за гледане на видео", казва говорител. "Ще продължим дискусиите с Комисията.

Американският щат Монтана става първия забранил TikTok напълно

Американският щат Монтана става първия забранил TikTok напълно

Приет е законопроект