Първата космическа мисия за премахване на изкуствени отломки от орбитата на Земята се очаква да стартира през 2025 г. като част от инициатива, която би могла да почисти повече от 3000 неработещи сателита, съобщава "Блумбърг".

Швейцарски стартъп е избран за мисията от Европейската космическа агенция след конкурс, съобщи ESA на своя уебсайт.

ESA допълва, че фирмата се заеме с проекта през март, след като представи окончателни предложения, като първоначалният договор е насочен към създаване на нов пазар за отстраняване на отпадъци и обслужване в орбита.

"Представете си колко опасно би било плаването в открито море, ако всички кораби, които някога са били изгубени в историята, все още се носят над водата", коментира генералният директор на ESA Ян Вьорнер.

"Това е настоящата ситуация в орбита и не може да позволим да продължи", допълва той.

Стартъпът Clearspace е основан от изследователи от Федералния институт по технологии Лозана EPFL. Главният изпълнителен директор Люк Пигет обяснява, че премахването на космическите отпадъци става все по-належащо с бъдещото изстрелване на клъстери от стотици или дори хиляди спътници.

В Космоса има почти 2000 работещи спътника в сравнение с 3000 неарботещи, коментира ESA.

Като се включат и всички отломки, има около 21 000 с размер най-малко 10 сантиметра, според американската военна агенция за разузнаване.

Японците с провален опит за почистване на "космически боклук"

Японците с провален опит за почистване на "космически боклук"

Неловко положение за Токио