В резолюция Европейският парламент остро осъжда бруталните репресии от страна на органите на реда, както и всякакви актове на насилие в китайската провинция Тибет.

Резолюция относно положението в Тибет бе приета с 580 гласа "за", 24 "против" и 45 "въздържали се".

В нея се осъждат репресиите на китайските органи на реда, призовава се за създаване на независима анкетна комисия под егидата на ООН, както и за обща европейска позиция относно присъствието на европейските лидери на церемонията по откриването на Олимпийските игри през август.

Отправя се призив за диалог и мирно разрешение на проблема при спазване правата на човека.

В резолюцията се изразява солидарност с тибетското население и се отправя призив за незабавното освобождаване на задържаните мирно протестиращи лица, които са осъществили своето законно право на свободно изразяване.

Насилието в Тибет започна преди месец и половина, когато китайските власти арестуваха граждани по време на мирни протести и демонстрации, организирани по повод на годишнина от тибетското въстание и изгнаничеството на духовния лидер Далай Лама.

При безредиците загинаха най-малко 13 души по официални данни, но опозицията и някои западни медии съобщават за много повече жертви. И до този момент има арестувани монаси, като пред два дни отново бе съобщено за нови 80 задържани души.
Световната общественост и ООН призоваха Китай към сдържаност по отношение на Тибет.